Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС направив на новий розгляд справу про незаконне привласнення квартири в Києві

Реклама

Верховний Суд направив на новий розгляд до суду першої інстанції справу про витребування незаконно привласненої квартири з чужого володіння.

Відповідну постанову у справі № 761/17142/15-ц КЦС ВС прийняв 12 лютого 2020 року.

Як тільки з'явиться текст постанови, його легко можна буде знайти у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Позивачка 15 років тому купила квартиру у центрі Києва. У 2014 році вона намагалася її продати, але за рішенням Гребінківського суду Полтавської області право власності на квартиру вже належало іншій людині. Відповідач подав зустрічний позов, у якому просив відшкодувати витрати на поліпшення спірної квартири.

Ррайонний суд м. Києва 1 серпня 2014 року наклав на квартиру арешт і заборону відчуження, а 22 серпня того ж року - витребував квартиру на користь позивачки.

Але в травні рішенням апеляційного суду арешт з квартири знято, та позивачка дізнається, що саму квартиру вже тричі перепродали.

Під час проведення досудового розслідування було з'ясовано, що підпис на довіреності, за якою продали спірну квартиру, не належить довірителю, рішення про скасування арешту квартири апеляційний суд не ухвалював.

Рух справи

Місцевий суд позов задовольнив з огляду на те, що спірна квартира була відчужена особою, яка не мала на це права, тобто квартира вибула з володіння позивачки поза її волею. У задоволенні зустрічного позову суд відмовив.

Апеляційний суд це рішення скасував та ухвалив нове, яким у задоволенні первісного і зустрічного позовів відмовив. Рішення мотивував тим, що після укладення договору купівлі-продажу та винесення судового рішення щодо витребування квартири на користь позивачки вона не зареєструвала право власності на спірне майно, а порушувати питання про витребування майна може лише його власник.

КЦС ВС рішення суддів попередніх інстанцій скасував, справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Нагадуємо, що уберегти ваше майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля. Завдяки їм можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини