Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 13 лютого банки по-новому оцінюють кредитні ризики боржників

Реклама

11 лютого 2020 року Нацбанк прийняв Постанову № 17, переглянувши окремі вимоги до оцінки фінансового стану банків - боржників та боржників - фізичних осіб під час розрахунку розміру кредитного ризику.

Документ вносить зміни у Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

З повним текстом документу можна ознайомитися у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Так, постановою актуалізовано граничні значення діапазонів ймовірності дефолту банків - нерезидентів за результатами аналізу статистичних даних провідних світових рейтингових агентств.

Установлені банком значення коефіцієнтів PD (імовірності дефолту) не можуть бути нижчими (кращими) значень коефіцієнтів PD, ніж середні значення діапазонів, визначені Положенням для відповідних класів боржника/контрагента (крім боржника за цінними паперами, емітованими центральними органами виконавчої влади України/ інших країн, органами місцевого самоврядування України / інших країн, що мають кредитний рейтинг за міжнародною шкалою).

Установлені банком значення коефіцієнтів PD для боржників за цінними паперами, емітованими центральними органами виконавчої влади України/ інших країн, органами місцевого самоврядування України/ інших країн, що мають кредитний рейтинг за міжнародною шкалою, не можуть бути меншими, ніж нижчі (кращі) граничні значення діапазонів PD для відповідних класів таких боржників, передбачених цим Положенням.

Крім того, збільшено з 6 до 12 місяців періоду, за який банк має здійснювати аналіз результату діяльності банку - боржника.

Розширено перелік джерел доходів боржника - фізичної особи, які можуть враховуватись банком під час розрахунку кількісних показників його фінансового стану.

Відтепер банк, зокрема, визначає розмір кредитного ризику за коштами, розміщеними на кореспондентських рахунках в інших банках, коштами банків за рахунками умовного зберігання (ескроу) та коштами банків у розрахунках.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини