Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Плани на 2020: відмова від пільг, соціальні бенефіти для роботодавців та відкриття мільйону робочих місць

17 лютого 2020, 13:07
2098
0
Реклама

Під час круглого столу з представниками Української Ради Бізнесу Голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова поділилась планами, які у Верховній Раді збираються реалізувати впродовж 2020 року. Серед них - “соціальні бенефіти” для роботодавців, переведення пільг у компенсації та відкриття нових робочих місць.

Соціальні бенефіти для роботодавців - компенсація ризиків робітника, що не підлягає оподаткуванню

Галина Третьякова розказала, що зараз в Комітеті працюють над законопроектом, який змінив би підходи до оплати праці. В планах - встановити захист ризиків робітника. Така практика вже існує в ЄС та називається “employee benefit”, її хочуть запровадити і в Україні. “Employee benefit” означає, що разі втрати годувальника, у випадку інвалідності, хвороби, народження дітей, пожежі вдома, інших ризиків у домогосподарстві роботодавець фінансово закриває втрати працівника, але при цьому такі виплати не оподатковуються.

Пані Третьякова розповіла, що зараз у парламентському комітеті з питань соцполітики готують законопроект зі змінами, які б дозволили не оподатковувати такі “бенефіти”.

“Зараз цей законопроект знаходиться в роботі і впродовж місяцю-півтора ми маємо його завершити”, - заявила Голова комітету.

Боротьба зі зловживаннями публічними грошима

Третьякова розповіла, що в роботі Комітет випрацювали особливу формулу для роботи. Вони називають її “6 реформ, 3 принципи”. Один з них - “Ні біофітам” або “Ні паразитам” - це принцип, покликаний боротися зі зловживаннями публічними грошима.

“Є випадки, коли люди отримують якісь соціальні виплати роками, не маючи на це права. Зараз ми почали викривати такі випадки разом з СБУ. Це - наслідок прийняття Закону про верифікацію, який об'єднав 7 реєстрів нашої держави” - розповідає Голова комітету.

Законом “Про верифікацію та моніторинг державних виплат” було об'єднано 7 реєстрів: втрачених паспортів, пенсійного фонду, фонду соцстрахування, фонду безробіття, реєстр виплати стипендій і реєстр померлих і народжених, реєстр актів громадянського стану. Тепер ці реєстри стикуються, і працівники Мінфіну а потім вже й працівники Мінсоцполітики отримують персональні дані тих людей, у яких є неспівпадіння. Наприклад, громадянин пішов з життя, але все ще по ньому отримується пенсія - реєстр виявляє нестиковки та передає дані цих людей уповноваженим особам.

Відмова від соціальних пільг

Третьякова розказала, що бюджет, який виділяється на покриття, наприклад, перевезення у Києві пільгових категорій населення у громадському транспорті не витрачається повністю.

“КМДА виділяє 60 млн гривень на рік на перевезення пасажирів, що мають пільги. Натомість, ми підрахували, що реально витрачено з них лише 1 млн. Це означає, що втрачаються величезні суми коштів” - пояснює депутат.

На думку законотворців, таку ситуацію можна виправити, якщо відмовитись від пільг та привести їх у компенсації. Тож зараз у Комітеті працюють над розробкою законопроекту, який запровадив би компенсаційні виплати безпосередньо пільговикам.

Загалом протягом року буде проведена трудова реформа, реформа соціального страхування та страхування домогосподарств. Остання, за словами Третьякової, дотична до семи законопроектів, які знаходяться в Раді щодо прожиткового мінімуму.

Нові робочі місця та гнучке законодавство для роботодавців

“Ви знаєте, що зараз є тенденція до здешевлення відкриття і закриття робочого місця для роботодавця. В наших планах - відкрити до мільйона робочих місць за 5 років”, - ділиться пані Третьякова.

На її думку, створення офіційних робочих місць зменшило б відтік робочої сили за кордон та дисбаланс у попиті-пропозиції. Депутат зауважила, що це має відбутись не через зростання адміністративного тиску на роботодавців, а внаслідок абсолютно ринкових взаємовідносин.

“І ми, для того, щоб роботодавцям було дешевше відкривати робочі місця, щоб показувати, що є попит на “руки”, маємо створити якийсь опосередкований вплив, щоб вони витрачали менше коштів на таке відкриття” - підсумувала Третьякова.

Наприкінці зустрічі Голова комітету запросила всіх роботодавців залучитись до публічних обговорень нових проектів, для того, щоб розробити максимально гнучке законодавство для тих, чию діяльність воно регулюватиме.

Автор: експерт-аналітик порталу " ЛІГА:ЗАКОН Бізнес" Вікторія Губарева

Читайте також:

Пологи, лікування інсульту та діагностика раку з квітня будуть безкоштовними

Тренди нормативного регулювання та їх вплив на бізнес у сфері охорони здоров'я

Отримати інформацію про наявну заборгованість, штрафи, пеню, переплату податків у тій системі, в якій ви працюєте, можна за допомогою нової функції «Стан розрахунків з бюджетом» у сервісі Liga:REPORT. Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини