Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий український правопис в кадровій документації

Реклама

У Класифікатор професій найближчим часом будуть внесені зміни щодо утворення іменників на означення осіб жіночої статі від іменників чоловічого роду.

Відповідна інформація міститься у листі Мінсоцполітики № 259/0/193-19 від 6 грудня 2019 року.

З повним текстом документу можна ознайомитися у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Назви посад (професій), які передбачається використовувати у штатному розписі підприємств, установ та організацій, визначаються відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій".

У Класифікаторі професій назви посад (професій) наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді ("Друкарка", "Економка", "Нянька", "Покоївка", "Швачка" тощо).

Водночас постановою Кабміна № 437 схвалено Український правопис.

У зв'язку з цим проектом Змін № 9 до Класифікатора професій будуть враховані положення п. 4 параграфу 32 Українського правопису щодо утворення іменників на означення осіб жіночої статі від іменників чоловічого роду.

Так, буде зазначено, що у КП професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). За потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи. Наприклад, інженер - інженерка, верстатник широкого профілю - верстатниця широкого профілю, соціолог - соціологиня.

Проект Змін № 9 до Класифікатора професій найближчим часом буде поданий до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на затвердження в установленому порядку.

Назви посад (професій), у редакції яких використовуються слова "проект", "кафедра" тощо, наприклад "Завідувач кафедри" (код 1229.4), "Керівник проектів та програм" (код 1238), "Головний інженер проекту" (код 1237.1) тощо, будуть приведені у відповідність до норм і правил Українського правопису при формуванні нової версії Класифікатора професій.

Водночас користувачі Класифікатора професій при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації можуть, на думку Мінсоцполітики, застосовувати, новий Український правопис.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Також читайте:

Перевірте, чи законно вам відмовили в прийнятті на роботу;

ВС вказав, коли підприємство сплатить потрійний штраф за несплачений податок з доходу працівника;

Коли звільненому працівникові не компенсують затримку зарплати.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини