Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З липня за нетверезе водіння введуть кримінальну відповідальність

22 лютого 2020, 10:00
44032
2
Реклама

Стаття 130 КУпАП України передбачає штраф за водіння у нетверезому вигляді. Його розмір залежить від повторності правопорушення та розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

За водіння в нетверезому стані водієві загрожує штраф у розмірі 10200 грн (600 НМДГ) і позбавлення прав на рік. Якщо протягом року водій попадається п'яним за кермом вдруге, його оштрафують на 20400 грн (1200 НМДГ) з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки та з оплатним позбавленням транспортного засобу чи без такого.

Якщо водій протягом року сів за кермо нетверезим втретє, штраф складе 40800 грн (2400 НМДГ), а право керувати транспортним засобом можна буде відновити лише через 10 років.

Процедура виявлення алкоголю в крові, а також його допустимий вміст, зафіксовані Наказом Мін'юсту від 11.11.2015 № 1413/27858.

Як проводиться огляд на стан алкогольного сп'яніння?

Поліцейський може провести огляд на стан алкогольного сп'яніння за ознаками, визначеними Порядком: запах алкоголю, порушення координації, мови, тремтіння пальців рук, зміна кольору шкіри обличчя, поведінка. Також Порядком визначено ознаки, які можуть вказати на наркотичне сп'яніння.

Огляд на стан алкогольного сп'яніння проводиться поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з використанням тестера, який повинен мати відповідний сертифікат. Також процедура вимагає присутності двох свідків.

У разі відмови водія від огляду поліцейським, або якщо він не згоден з результатами тесту, огляд проводиться лікарем в найближчому закладі охорони здоров'я.

Яка норма алкоголю в крові?

Водія можуть вважати п'яним лише в тому випадку, якщо норма вмісту алкоголю в крові у нього перевищує 0,2 проміле.

Якщо ви - водій, і вас зловили за їздою в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, уникнути позбавлення прав за водіння в нетверезому вигляді в Україні не можна.

Кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому вигляді

Водіям варто пам'ятати, що з 01.07.2020, згідно із Законом № 321-IX, за водіння у п'яному вигляді настає кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК.

Вона передбачає штраф від 17 до 34 тис. грн і позбавлення прав на строк до 3 років.

Раніше до кримінальної відповідальності повинні були почати притягувати водіїв з 1 січня 2020 року, але в Раді цю дату вирішили відтермінувати.

Перевірте оціночну або страхову компанію за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут. 

Читайте також:

П'яного водія не притягнуть до відповідальності, якщо протокол складений з порушеннями

Запрацювала доставка придбаних на аукціоні автівок

Підписуйтеся на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини