Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вартість навчання на контракті підвищать з 1 вересня

Реклама

З 1 вересня 2020 року для вступників на найбільш популярні спеціальності контрактне навчання коштуватиме не менш як 60% вартості, яку сплачує за бюджетні місця держава. Відповідне рішення Кабмін ухвалив 3 березня 2020 року.

Зміни не стосуються студентів, які вже навчаються.

Також вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати у області, університети зможуть не підвищувати її.

Міністр освіти і науки Ганна Новосад відзначила, що середня оплата навчання на одного студента-бюджетника становить 43 тис грн, а за контракт - 16,5 тис грн. Університети зараз компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок бюджетників. У результаті освіта кожного студента недофінансована, а виш не може створити оптимальні умови для навчання та роботи викладачів. Тому впровадження мінімальної ціни на контракт дозволить зробити плату за навчання відповідною до реальних витрат університету на підготовку студента.

Мінімальна вартість навчання встановлюється для 38 спеціальностей, серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші.

Правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки.

Приведення вартості контракту до фактичних витрат університетів відбуватиметься поступово: у 2020 році становитиме 60% від держфінансування на 1 студента в університеті, у 2021 - 70% та у 2022 - 80%.

Мінімальна ціна контрактного навчання діятиме для державних університетів та тих приватних, які отримуватимуть державне фінансування.

У МОН наголосили на тому, що громадяни мають право отримати податкову знижку на витрати на навчання. Батьки студентів або самі студенти, якщо вони протягом навчання працюють, можуть повернути 18% вартості контракту. Водночас держава надаватиме пільгові кредити за ставкою 3% на навчання в університетах.

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче скористатися юридичними послугами.

Читайте також:

Найбільш високооплачувані професії 2020 року - LinkedIn

Якою буде система освіти в 2020 році?

Податкова знижка на іпотеку, навчання та ГБО: за що можна повернути частину ПДФО

Вирішили відкрити власний бізнес? За допомогою PatentBot можна онлайн реєструвати торгові марки в Україні, ЄС та США. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebookщоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку та отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини