Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначити групу платників єдиного податку

Реклама

Податківці нагадали умови визначення групи фізичної особи-підприємця як платника єдиного податку першої - третьої групи.

Так, до платників єдиного податку, які відносяться до 1-ї групи, належать фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн (пп. 1 ст. 291 ПК).

До платників єдиного податку, які відносяться до 2-ї групи, згідно з пп. 2 ст. 291 ПК належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1 млн 500 тис. грн.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Дія пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПК не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи-підприємці належать виключно до 3-ї групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

До платників єдиного податку до 3-ї групи належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн грн (пп. 3 ст. 291 ПК).

Разом з цим умови, відповідно до яких фізичні особи-підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп, зазначені у п. 291.5 ст. 291 ПК.

Нагадуємо, що наразі на стадії підписання Президентом знаходиться Закон щодо змін до ПК (законопроект № 1210).

З моменту набуття чинності цього Закону будуть підвищені річні ліміти для такитх фізичних осіб-підприємців, а саме:

- для 1-ї групи ліміт річного доходу підняли з 0,3 млн до 1 млн грн;

- для 2-ї групи - з 1,5 мільйона до 5 мільйонів;

- для 3-ї групи - з 5 мільйонів до 7 мільйонів.

З іншими роз'ясненнями податківців можна ознайомитися у модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Також читайте:

Депутати підвищили ліміти для ФОПів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини