Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Криза в Естонії: що говорить Уряд

Реклама

Естонія вже увійшла до фази нової економічної кризи. Про це повідомлення міністра фінансів Естонії Мартіна Хельме передає ERR.

"Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це матиме наслідки в реальному житті. Баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткове забезпечення. Підприємства, які фінансують себе випуском облігацій, більше не зможуть це робити", - сказав Хельме у вівторок увечері в передачі "Esimene Stuudio" на телеканалі ETV, коментуючи наслідки епідемії коронавірусу і цінової війни на нафтовому ринку для економіки.

Хельме зазначив, що у кожній кризі є і щось позитивне. Наприклад, бюджетні правила єврозони, які заважають Естонії брати кредити, допускають виключення в надзвичайних ситуаціях. "У європейських бюджетних правилах є абсолютно чіткий виняток: у разі непередбаченої події ці правила не діють. Якщо буде падіння, то буде і право витрачати більше, увести бюджет у мінус", - пояснив міністр.

Як Уряд буде реагувати на кризу

За словами Хельме, Уряд не має наміру реагувати на кризу урізанням бюджетних витрат.

Міністерство фінансів зараз не бачить аномалій і негативних індикаторів в податкових надходженнях, але до цього тепер треба бути готовим. Один з варіантів допомоги підприємствам, причому найшвидший - зниження податків, хоч би на короткий час або ж для конкретного сектора. "Це ми можемо зробити одразу, це як стимулюючий укол у вену. У якому б розмірі ми це не зробили - 100, 200, 500 мільйонів - це одразу потрапить в економіку", - сказав він.

За оцінкою Хельме, падіння цін на нафту буде тимчасовим, і ціни повернуться до рівня 60-65 доларів за баррель максимум впродовж шести місяців.

Серйознішу стурбованість викликають проблеми сланцевого сектору, які створює подешевшання нафти, і Уряд має намір підтримати цей сектор.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста і судова практика завжди доступні в системах ЛІГА :ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини