Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вбивство через ревнощі не завжди свідчить про стан афекту: Верховний Суд

Реклама

Особа, дії якої носили активний характер і яка мала достатню кількість часу, обдумано та сплановано вчинила умисне вбивство, не знаходячись у стані сильного афекту, що підтверджується висновком судово-психіатричної експертизи, повинна нести відповідальність за ст. 115 КК, а не за ст. 116 КК.

Відповідне положення міститься у постанові ККС ВС від 21 січня 2020 року у справі № 296/4868/16-к.

З іншими рішеннями Верховного Суду зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Засуджений, який отримав 11 років позбавлення волі за умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 КК), та його захисник оскаржили до Верховного Суду вирок місцевого й ухвалу апеляційного судів. У касаційних скаргах, зокрема, зазначено, що дії засудженого слід було кваліфікувати за ст. 116 КК, оскільки на час вчинення злочину він перебував у стані сильного душевного хвилювання.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що 9 березня 2016 року засуджений переглянув листування своєї дружини з іншим чоловіком у соціальній мережі, після чого зателефонував останньому та призначив зустріч, на яку взяв із собою ніж. Під час зустрічі заподіяв чоловікові 10 ударів ножем. Крім того, засуджений не заперечував, що про спілкування його дружини та іншого чоловіка він знав задовго до березня 2016 року.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд погодився з рішеннями попередніх судів, визначивши, що особа вчинила умисне вбивство.

Відповідальність за ст. 116 КК передбачено за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання, зумовленому жорстоким поводженням, або таким, що принижує честь і гідність особи, а також за наявності системного характеру такого поводження з боку потерпілого.

Суб'єктивна сторона складу цього злочину характеризується особливим емоційним станом суб'єкта - його сильним душевним хвилюванням, а умисел на позбавлення життя потерпілого виникає раптово і реалізується негайно.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Сильним душевним хвилюванням (фізіологічним афектом) є раптовий емоційний процес, викликаний поведінкою потерпілого, що протікає швидко та бурхливо, і певною мірою знижує здатність особи усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Таким, що виник раптово, визнається стан сильного душевного хвилювання, процес виникнення і протікання якого характеризується неочікуваністю, миттєвістю, бурхливістю, швидкоплинністю.

Тобто психічне ставлення особи при вчиненні цього злочину характеризують дві особливості:

1) умисел завжди є таким, що раптово виник, і афектованим;

2) емоційний стан винної особи характеризується сильним душевним хвилюванням, що певною мірою знижує її здатність усвідомлювати свої дії або керувати ними.

Це пов'язано з психофізіологічними характеристиками стану сильного душевного хвилювання, існування якого є несумісним із заздалегідь обдуманим умислом. Тобто якщо аналіз фактичних обставин справи свідчить про те, що суб'єкт злочину мав достатньо часу, що обдумати, спланувати вчинення ним умисного вбивства, а отже, у нього був відсутній стан сильного душевного хвилювання.

Як установили суди, особа, маючи достатню кількість часу, обдумано та сплановано вчинила умисне вбивство, що свідчить про відсутність у неї стану сильного душевного хвилювання. Крім того, відсутність в особи такого стану підтверджується і висновком судово-психіатричної експертизи, який був предметом ретельного дослідження судів обох інстанцій.

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини