Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк впроваджує систему антикризових заходів на час карантину

23 березня 2020, 09:09
2121
0
Реклама

Голова НБУ Яков Смолій розказав про антикризові рішення, які приймає Регулятор для недопущення фінансової кризи:

Кредити. Введено особливий пільговий період обслуговування кредитів населення та бізнесу в період дії карантину.

Депозити. Введено заборону банкам вводити будь-які обмеження щодо форми та обсягу зняття депозитів при закінченні їх терміну. Попередні 10 днів показали надійність банків та довіру до них вкладників - депозити залишаються в банківській системі, практично немає відтоку.

Робота банківської системи. Запроваджено нові програми підтримки банків фінансуванням, яке вони можуть спрямувати бізнесу та громадянам, котрі найбільше потерпають від карантину. На період кризи відкладено проведення стрес-тестування банків та спрощено нормативи.

Валюта. НБУ присутній безготівковому валютному ринку, кожного дня виходить з інтервенціями, щоб згладити коливання. Регулятор також вирішує проблему нестачі готівкової валюті, для чого вже розпочато операції з продажу готівкового євро за безготівку.

Платежі. НБУ стимулює українців якнайшвидше переходити на дистанційне банківське обслуговування. Робота з готівкою, відвідування банківських відділень сьогодні наражає на ризик як клієнтів, так і банківських працівників. Найефективніше це можна зробити, якщо клієнти будуть користуватися послугами дистанційно. Щоб безготівкові платежі були більш вигідними, більш доступними, на період карантину було скасовано тарифи на роботу Системи електронних платежів (СЕП). Також важливо знизити тарифи на безготівкові розрахунки.

Також відмінено плату за підкріпленнями банків готівкою.Щоб убезпечити працівників Національного банку та працівників банків, готівка, яка вилучається з обігу, перевозиться до сховища НБУ на «карантин» для знезараження банкнот. Банки підкріплюються готівкою, яка зберігалася у сховищах НБУ до «карантину», до початку поширення коронавірусної інфекції на території України. Запаси готівки Національного банку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни.

Підтримка МВФ. Смолій наголосив, що у МВФ сьогодні є програми для підтримки країн, які зазнають втрат від коронавірусу.

“Ми опрацьовуємо можливе отримання Україною фінансування в межах цих механізмів.Крім МВФ, ми розраховуємо на підтримку Світового банку, Європейської комісії, інших донорів, які працювали з нами в попередні роки.Велика частина фінансування бути спрямована у державний бюджет, щоб допомогти державі профінансувати кроки із запобігання поширенню вірусу. Також кошти підуть на поповнення золотовалютних резервів”, - заявив він.

Отримайте більше антикризових рішень за допомогою Антикризового пакету інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте також:

Мораторій на перевірки та податкові канікули: які послаблення для бізнесу прийняли депутати

Нацбанк забезпечить 10 українських банків валютою: перелік

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини