Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не прописали в договорі гонорар адвоката - можна не платити

Реклама

КЦС ВС у постанові від 18 грудня 2019 року у справі № 522/17845/15-ц визначив обставини, коли адвокату можна не сплатити гонорар.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте повнофункціональний тестовий доступ за посиланням.

Обставини справи

Вирішуючи спір та стягуючи з особи грошові кошти в розмірі 68 650,00 грн як гонорар за здійснення адвокатом правової допомоги, суди не взяли до уваги, що угода про надання правової допомоги не визначає порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо. Відповідач заперечував визначений розмір гонорару, зазначав, що зміст угоди не може свідчити про безумовну домовленість сторін про порядок обчислення гонорару та порядок його сплати.

Обставини справи

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, з огляду на таке.

ВС зауважує, що на час виникнення спірних правовідносин чинними були Правила адвокатської етики у редакції від 2012 року (далі - Правила).

Відповідно до ст. 14 Правил адвокат надає правову допомогу відповідно до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність на підставі договору про надання правової допомоги.

Верховний Суд виходить з того, що правові підстави для стягнення винагороди адвоката за надані послуги (гонорар) мають підтверджуватися належними та допустимими доказами, а саме договором про надання правової допомоги, письмовими документами про проведені розрахунки між сторонами договору.

У цій справі такі докази позивач суду не надала, не надала будь-якого розрахунку на підтвердження обсягу виконаної нею роботи (фіксований розмір, погодинна оплата). Тому суди дійшли помилкового висновку про задоволення позову.

Забезпечте себе надійною базою для підготовки до судових спорів та перевірок на підприємстві та створення договорів будь-якої складності та тематики, робіть детальний аналіз судової практики щодо необхідних питань і швидко реагуйте на типові юридичні ситуації та майте завжди під рукою повну правову картина дня, судові рішення з правовими позиціями ВС та алгоритми дій у різноманітних ситуаціях разом з АНТИКРИЗОВИМ ПАКЕТОМ від ЛІГА:ЗАКОН.

Також читайте:

Коли витрати на послуги адвоката не відшкодують;

Відшкодування витрат на правничу допомогу: Велика Палата сформувала позицію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини