Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк рекомендував банкам до жовтня не виплачувати дивіденди

Реклама

Нацбанк рекомендовав банкам утриматися від розподілу прибутків через виплату дивідендів щонайменше до жовтня 2020 року. Це необхідне для збереження банками капіталу для підтримання економіки на фоні поширення економічних проблем, зумовлених пандемією коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідний лист розіслано фінансовим установам.

Про це йдеться у повідомленні Національного банку.

Національний банк вважає, що протягом наступних шести місяців банки мають зберігати суттєвий запас капіталу для поглинання можливих збитків. Також фінустанови мають зберігати запас капіталу для підтримання кредитної діяльності - багато підприємств матимуть підвищену потребу в оборотних коштах як у період карантину, так і після нього в період поступового відновлення економічної діяльності.

Після відтермінування впровадження вимог про формування буферів капіталу обов'язковими для виконання банками в частині вимог до капіталу залишаються тільки мінімальні нормативи достатності основного та регулятивного капіталу (Н3 на рівні 7% та Н2 на рівні 10%).

Національний банк нагадує, що діюче законодавство забороняє банкам виплачувати чи розподіляти капітал в будь-якій формі, якщо це призведе до порушення відповідних нормативів Н2 та Н3.

Національний банк очікує, що протягом наступних шести місяців можна буде достатньо точно оцінити вплив економічної кризи на фінансові показники банків та рівень достатності капіталу. Тому в жовтні після повторної оцінки ситуації Національний банк визначиться із доцільністю збереження рекомендації про тимчасове утримання від розподілу дивідендів.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни і майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, в т.ч. регулюючих роботу компаній в умовах корона-кризи, карантинів, надзвичайних станів разом з системами ЛІГА:ЗАКОН.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію і приймайте тверді і зважені рішення вже сьогодні.

Також читайте:

Кабмін планує рестарт української економіки з травня;

Реструктуризація кредитів для бізнесу та фізосіб: рекомендації НБУ;

Кабмін прогнозує курс долара на рівні 29,5 грн.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини