Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Професійні стандарти будуть пріоритетніше кваліфікаційних характеристик

Реклама

6 квітня 2020 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України включити в порядок денний законопроект № 2481 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця».

Зазначене рішення приймалося в режимі віддаленого голосування членів комітету шляхом підняття руки.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю та Закону «Про оплату праці» в частині визначення терміну часткова кваліфікація, встановлення пріоритетності професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками, зміни суб'єкту, уповноваженого на затвердження професійних стандартів.

Вид занять (професія) - діяльність особи, яка вимагає певного рівня освіти чи підготовки та може складатись з кваліфікацій.

Професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація) - визнана суб'єктом, уповноваженим на оцінювання і визнання результатів навчання осіб та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дозволяють виконувати трудові функції.

Часткова професійна кваліфікація - кваліфікація, яка свідчить про здобуття особою частини компетентностей та/або результатів навчання, які визначені відповідним освітнім та/або професійним стандартом.

Наявність у особи повної професійної кваліфікації дозволяє їй виконувати повний набір трудових функцій в межах виду занять (професії).

Наявність у особи часткової професійної кваліфікації надає їй право виконувати трудові функції лише визначеної частини кваліфікації.

Певні види занять (професій) не потребують наявності у особи повних або часткових професійних кваліфікацій.

Крім того, зміни торкнуться і класифікатору професій.

Відповідно до законопроекту класифікатор професій складається з видів занять (професій), які формується з професійних кваліфікацій.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини