Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи змінилися строки для подання скарг до податкової

Реклама

Податківці, отримавши багато запитань від платників податків щодо карантинних нововведень, надали відповіді на них у інформаційному листі № 9.

Одним з таких питань стало питання про те, які тимчасові зміни прийнято щодо строків подання та розгляду скарг платників податків у процедурі оскарження рішень контролюючих органів, прийнятих відповідно до ПК?

Пунктом 52-8, який Законом № 540 внесено до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, передбачено також зупинення перебігу строків, встановлених статтею 56 Кодексу (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від'ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 Податкового кодексу.

Тобто, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняюся, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення. Як результат, такі скарги повинні бути прийняті та розглянуті контролюючим органом в загальному порядку.

Також, якщо строк прийняття рішень контролюючим органом по скаргах, які:

- подані у період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно) та/або

- не розглянуті станом на 18 березня 2020 року...

…припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), то прийняття таких рішень поза межами строків визначених статтею 56 ПК, або ненадіслання/несвоєчасне надіслання платникам податків рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про продовження строків, не призводять до задоволення скарг платників податків.

Водночас, з урахуванням того, що з перебіг строків, які зупинялися, продовжується, то контролюючий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Важливо!

Перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється та застосовуються наслідки порушення їх розгляду, передбачені пунктом 56.9 статті 56 Кодексу стосовно скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від'ємного значення з податку на додану вартість.

Отримайте більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умови віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень в LIGA360. Спробувати

Також читайте

Податківці роз'яснили особливості сплати плати за землю на період карантину;

Нові ліміти для ФОП: чи потрібно змінювати групу та як розраховується розмір доходів у 2020 році;

Які суми не включаються в дохід ФОП-єдинника I-III групи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини