Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завтра депутати можуть скасувати штрафні бали за зафіксовані камерами порушення ПДР

Реклама

24 квітня на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада, зокрема, розгляне законопроект № 2809 щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів.

Відповідний законопроект був зареєстрований у ВР 27 січня 2020 року. 9 квітня профільний Комітет рекомендував нардепам документ прийняти за основу і в цілому.

Проектом акта пропонується виключити з КпАП норми щодо дії адміністративного стягнення у виді штрафних балів, що накладається на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується п. 21 ч. 1 ст. 24, ч. 2 ст. 27, ст. 27-1, а також абзаців 2 ч. 1 та 2 ст. 122 КпАП.

Відповідно до ст. 27-1 КпАП штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується адміністративних правопорушень, передбачених ст. 122 КпАП, у тому числі перевищення встановлених обмежень швидкості дорожнього руху транспортних засобів, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками тощо.

Відповідно до ст. 27 КпАП, застосування штрафних балів передує застосуванню адміністративного стягнення у виді штрафу.

Однак, законтворці вважають, що ситуація, за якої особа не несе відповідальності за неодноразові порушення законодавства у сфері безпеки дорожнього руху не лише не сприяє дотриманню учасниками дорожнього руху встановлених правил, а навпаки, створює почуття безкарності та спонукає до наступних порушень. Це прямо протирічить положенням ст. 23 КпАП, відповідно до якої адміністративне стягнення застосовується, зокрема, з метою запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Також читайте:

Відеозапис поліцейського не є доказом порушення правил зупинки авто;

Які докази можуть підтверджувати стан алкогольного сп'яніння водія;

Зареєструвати авто тепер можна онлайн: перелік документів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини