Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінилося ставлення до електронного полісу автоцивілки в період карантину

Реклама

Ситуація, що склалася зараз у світі, сприяє масовому переходу бізнесів в онлайн. Це ж стосується й обов'язкового страхування авто. Електронний поліс ОСЦПВ (автоцивілка) законний та зручний. З 17 березня в Україні оголошено карантин через швидке поширення вірусу COVID-19.

Що змінилося на ринку обов'язкового страхування в період карантину, яким він буде після?

За даними МТСБУ, станом на лютий 2020 року українськими автовласниками укладено майже 1,7 млн електронних договорів ОСЦПВ за період існування автоцивілки онлайн.

Частка електронного полісу зростає - за підсумками 2019 року вона становила приблизно 15%, у січні 2020 року - майже 29%. У мережі давно опубліковані матеріали з роз'ясненнями від департаменту патрульної поліції про законність поліса, порядку його перевірки онлайн. Багато автомобілістів, як і раніше, не приймають нововведення, продовжуючи користуватися паперовими полісами, приїжджають особисто в страхові компанії, аби «подивитися страховикам в очі».

В умовах карантину Кабмін дозволив працювати: магазинам із продуктами харчування, паливом, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобам зв'язку. Дозволена банківська і страхова діяльність. Страхові компанії ж практично закрили офіси й перейшли на дистанційну роботу для безпеки своїх співробітників та клієнтів. Кількість прихильників паперових полісів значно зменшилася. Зараз МТСБУ наполягає на оформленні електронних полісів автоцивілки, електронних європротоколів.

Autobooking.com регулярно проводить опитування серед своїх клієнтів, період карантину не став винятком. В опитуванні в автовласників запитали - на що вони орієнтуються, коли обирають поліс автоцивілки. За підсумками, головними критеріями для придбання полісу назвали: низьку ціну (38%), швидкість, зручність оформлення та інше (27%), надійність страхових (17%), рейтинг (9%), позитивні відгуки (9%).

Ось деякі відповіді:

«Швидкість оформлення, доступність (ніякої черги онлайн), кваліфіковані співробітники, які порадять» - Сергій, мотоцикл Jawa, 1980 рік випуску.

«Ціна, оперативна допомога, консультація, за необхідності» - Ілля, Audi, 2016 року випуску.

«Рекомендація товариша, позиція в рейтингу МТСБУ, ціна» - Олексій, Toyota, 2008 рік випуску.

«Нормальний оператор, який все доступно пояснить» - Владислав, Skoda, 2007 рік випуску.

«Ціна, чи є відділення страхової компанії в місті, чи є страхові агенти в місті. Купував онлайн, бо зараз вони не працюють" - Олександр, ВАЗ, 2006 год випуску.

Складнощі з переходом на електронний поліс у водіїв виникають через недовіру до оплати онлайн, відсутність контакту зі співробітниками страхової, побоювання не отримати допомогу в оформленні.

Свій коментар про бачення ситуації дав CEO онлайн-сервісу для автомобілістів Autobooking.com Дмитро Гуцал:

"Переваги електронних полісів встигли відчути тільки приблизно 15% автовласників. Ті, у кого закінчився термін дії автоцивілки в період карантину. Зрозуміло, що ситуація з оформленням паперових полісів повернеться назад. Ба більше, ті, хто віддає перевагу паперовим полісами, зараз зовсім не користуються авто, чекають можливості знову приїхати в офіс страхової або хочуть отримати паперовий поліс поштою. Страхові компанії можуть вплинути на думку тільки тих 15%, хто був змушений купити поліс онлайн. Показати переваги електронного полісу в безконтактному врегулюванні питань. Карантин прискорить перехід автовласників в електронне страхування, але не зробить його миттєвим".

Онлайн - не завжди означає, що клієнт залишається наодинці з комп'ютером або телефоном. Злагоджена автоматизована робота та допомога колл-центру - ось що робить обслуговування по-справжньому якісним. Щоб кожен клієнт міг обрати потрібну йому страхову компанію, франшизу на свій транспортний засіб, та підібрати ціну. У компаніях, які займаються страхуванням, працює служба підтримки. Великим попитом служба користується в тих, хто тільки переходить на електронний поліс, їм допомагають із заповненням та оформленням. Так у деяких компаніях за клієнта заповнюють поліс та надсилають його на електронну пошту власноруч.

Як оформляється електронний поліс ОСЦПВ:

1. Автовласник обирає сайт страхової компанії, або ж сайт, на якому можна знайти всі пропозиції від різних страхових компаній.

2. Вводить об'єм двигуна і своє місце реєстрації, сервіс пропонує йому можливі варіанти вартості поліса. Або ж дана процедура робиться за допомогою колл-центру компанії.

3. Заповнює свої особисті дані та дані авто і обирає необхідну дату початку дії поліса.

4. Здійснює оплату карткою, або ж готівкою у банкоматі.

5. Поліс приходить на email у форматі PDF та вважається дійсним.

У дійсності полісу можна переконатися й самостійно. Досить перейти на сайт МТСБУ й перевірити поліс за номером авто або за номером полісу ОСЦПВ. Для перевірки полісу поліцією, його достатньо показати на смартфоні або ж планшеті.

Оформлення електронного полісу автоцивілки - це не вимушені заходи, а зручність і економія часу водія. Більше не потрібно стояти в черзі, витрачати час на вивчення страхових компаній. Досить зайти з будь-якого пристрою на сайт та оформити за лічені хвилини поліс онлайн, не встаючи з крісла - безпечно й оперативно.

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини