Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила фінмоніторингу: нюанси постановки на облік

Реклама

Держфінмоніторинг надав Рекомендації щодо постановки на облік у Держфінмоніторингу з 28 квітня 2020 року суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Для того, щоб контролювати усі зміни і оперативно формувати план дій, важливо користуватися сучасними інструментами для оптимізації роботи. Онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН пропонує не тільки актуальну базу законодавства, але й безліч додаткових функцій: моніторинг правової картини дня, швидкий пошук документів зі зворотніми посиланнями, автоматичні сповіщення про всі важливі зміни в обраному документі. Почніть користування вже зараз для максимальної ефективності в режимі карантину.

28 квітня 2020 набув чинності новий Закон про фінмоніторинг. Відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 8 Закону суб'єкт первинного фінансового моніторингу (далі - СПФМ) зобов'язаний, зокрема, стати на облік у Держфінмоніторингу.

Кабміну надали три місяці для приведення нормативних актів у відповідність до нового закону, але до прийняття та набрання чинності новими підзаконними нормативно-правовими актами, рекомендовано СПФМ надавати інформацію відповідно до вимог:

СПФМ при постановці на облік зобов'язані подавати до Держфінмоніторингу форму N 1-ФМ "Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу".

При цьому, у полі 100 "Вид суб'єкта (код)" форми N 1-ФМ рекомендовано зазначати відповідний код (коди) виду СПФМ згідно з додатком 5 "Довідник кодів видів суб'єктів первинного фінансового моніторингу" до Інструкції.

Частиною другою статті 6 Закону розширено перелік СПФМ, до яких, зокрема відносяться:

  • суб'єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;

  • особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами;

  • суб'єкти господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, що пов'язані з купівлею-продажем нерухомого майна;

  • постачальники послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів.

Вказаним СПФМ до набрання чинності новими підзаконними нормативно-правовими актами, рекомендовано при постановці на облік користуватись наступними кодами видів СПФМ:

Код виду СПФМ

Найменування виду СПФМ

7240

Особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами

7360

Суб'єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування

9810

Постачальник послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів

Вказані коди виду СПФМ планується затвердити в новій редакції наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та інструкції щодо їх заповнення".

Про нові правила фінмоніторингу читайте у нашій добірці аналітики

Зверніть увагу! Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила антикризове рішення для бізнесу LIGA360 - екосистему хмарних рішень для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала усі продукти компанії в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати команди, які працюють віддалено.

Власна стрічка новин та спільний корпоративний простір: замовляйте безкоштовний тест прямо зараз

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини