Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як планують оновлювати застарілий житловий фонд: проект

Реклама

Триває обговорення проекту Закону щодо комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду.

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» шляхом викладення його в новій редакції та внесення змін до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

З текстами документів можна ознайомитися у ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Зазначено, що основною метою реалізації заходів комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду - є поліпшення основних техніко-економічних показників багатоквартирних будинків, об'єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури шляхом їх реконструкції та нового будівництва, якщо таке передбачено документацією з просторового планування, створення безбар'єрного середовища.

Терміни

У цьому документі терміни вживаються у такому значенні:

- власник об'єкта нерухомого майна - фізична або юридична особа, якій належить право володіння, користування та розпорядження житловим приміщенням (далі - квартира) та/або нежитловим приміщенням, розташованим в багатоквартирному будинку, зареєстроване у встановленому законом порядку;

- застарілий житловий фонд - сукупність багатоквартирних будинків, технічний стан яких не відповідає основним вимогам до будівель і споруд, визначеним нормативними документами і нормативно-правовими актами, та втрата ними первісних техніко-експлуатаційних показників (міцності, стійкості, надійності тощо) складає понад 40%;

- інвестор-забудовник - юридична особа та/або фізична-особа підприємець, яка фінансує та реалізує заходи з комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду;

- непридатна для експлуатації будівля та/або споруда - багатоквартирний будинок, об'єкт інженерно-транспортної або соціальної інфраструктури, під час обстеження якого виявлено невідповідність основним вимогам до будівель і споруд, визначених нормативними документами і нормативно-правовими актами, та будівельні конструкції, інженерні мережі і системи якого мають дефекти та пошкодження, що можуть призвести до різкого зниження несучої здатності та/або руйнації окремих конструкцій, втрати стійкості об'єкта, невідповідність санітарно-гігієнічним вимогам, а також негативно вплинути на роботу устаткування.

- рівноцінний об'єкт нерухомого майна - об'єкт нерухомого майна, що надається на заміну квартири та/або нежитлового приміщення, які підлягають обов'язковому вивільненню у зв'язку з проведенням заходів із комплексної реконструкції кварталів, який розташований в багатоквартирному будинку, що знаходиться в межах території населеного пункту, що й об'єкт, який вивільняється, загальна та житлова площа у ньому є не меншою, ніж у об'єкті нерухомого майна, що підлягає вивільненню та ринкова вартість якого є не меншою, ніж вартість об'єкта нерухомого майна, що вивільняється.

Способи реалізації заходів комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів)

Заходами комплексної реконструкції кварталів є:

- реконструкція багатоквартирного будинку в межах кварталу (мікрорайону);

- модернізація багатоквартирних будинків в межах кварталу (мікрорайону);

- знесення багатоквартирних будинків в межах кварталу (мікрорайону) з подальшим новим будівництвом об'єкта;

- реконструкція об'єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих в межах кварталу (мікрорайону).

Хто відповідальний

Відповідно до проекту Закону ініціювати та розробляти проекти регіональних програм з комплексної реконструкції кварталів будуть Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, районних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Крім того, саме ці органи:

- здійснюють контроль за виконанням місцевих програм комплексної реконструкції кварталів, в тому числі за додержанням законодавства України під час проведення конкурсів із залучення інвесторів-забудовників для виконання зазначених програм;

- готують проекти рішення про передачу у власність або користування об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку, у разі його створення, земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, та прибудинкову територію.

Прийняття рішення

Органи місцевого самоврядування приймають рішення про віднесення багатоквартирних будинків до застарілого житлового фонду, яке оприлюднюється в засобах масової інформації і в письмовій формі доводиться до кожного власника/наймача об'єкта нерухомого майна, розміщеного в межах кварталу застарілого житлового фонду.

Рішення про реконструкцію багатоквартирного будинку в межах кварталу (мікрорайону) приймається зборами співвласників.

За загальним правилом рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 % загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Розгляд питання про відчуження земельних ділянок розташованих у межах кварталу (мікрорайону), який підпадає під програму реконструкції, припиняється у разі незгоди більше 25% власників таких земельних ділянок, про що власник земельної ділянки повідомляється шляхом надсилання письмового повідомлення.

Викуп земельної ділянки без згоди власника

Викуп земельної ділянки у разі суспільної потреби та у випадку відсутності згоди її власника (власників) здійснюється за рішенням суду.

Щодо рівноцінного житла

Документом передбачено, що особа, яка вимушена тимчасово перестати користуватися житлом, повинна отримати рівноцінне житло для проживання на цей час.

Особливості договірних відносин

Комплексна реконструкція кварталів здійснюється одним та/або кількома інвесторами-забудовниками.

Інвестиційний договір укладається органом місцевого самоврядування, який прийняв рішення про комплексну реконструкцію кварталу застарілого житлового фонду з переможцем відкритого конкурсу на право надання послуг та виконання робіт з комплексної реконструкції кварталів.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини