Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може зарплата при неповному робочому дні бути менше за мінімальну

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують, що роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну. Це можливо за умови, якщо сума нарахованої заробітної плати не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Суму єдиного соціального внеску роботодавець розраховує як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного соціального внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день (у 2020 році 1039,06 грн - 4723 грн х 22 %).

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного соціального внеску застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Скористайтеся ботом-бухгалтером ReporTax для ФОП. Бот нагадує, коли платити податки, знає актуальні рахунки для всіх платежів, повідомляє про податкову заборгованість і самостійно заповнює звіти.

Важливо!

У разі якщо база нарахування єдиного соціального внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного соціального внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки внеску (абз. другий частини п'ятої ст. 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ст. 56 Кодексу законів про працю України).

Керуйте бізнесом впевнено з LIGA360. Це комплексне рішення для малого бізнесу, що містить тільки найнеобхідніші інструменти для управління для директора та бухгалтера: контроль змін законодавства, перевірка контрагентів, взаєморозрахунки з бюджетом, сигналізація про зміни даних в реєстрах ваших конкурентів і партнерів, а також персональна стрічка новин вашої галузі.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини