Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи включається допомога по частковому безробіттю до бази нарахування ЄСВ

Реклама

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину, за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Знайти відповіді ДПС на питання платників податків по всіх напрямах чинного податкового законодавства можна в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Поняття часткове безробіття означає вимушене тимчасове скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції з причин економічного, технологічного і структурного характеру без припинення трудових відносин (абз.24 п. 1 ст. 1 розд. І Закону «Про зайнятість населення»).

Коло платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) та база нарахування ЄВ визначені Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Так, базою нарахування ЄВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Розмежування видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ здійснюється згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати.

Відповідно до п. 3.2 розд. ІІІ Інструкції, допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. Враховуючи зазначене, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям - підприємствам Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄВ.

Також відзначимо, що ухвалено Закон* (проект № 3329-д), який звільняє від ПДФО і військового збору допомогу з часткового безробіття. Раніше ці суми оподаткувалися ПДФО.

* - Закон набуде чинності після підписання Президентом та офіційного опублікування.

Щоб тримати у фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким ви довіряєте і ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини