Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не повернутись в 90ті... Ресторанний бізнес об’єднався в очікуванні випробувань

Реклама

1 травня ключові ресторатори України оголосили про створення Української ресторанної асоціації. Засновником став галузевий журнал «Ресторатор» і його видавці Сергій Трахачов та Софія Коломицева.

«Приблизно мільйон людей працює в індустрії громадського харчування в Україні, це кожен 20-й працюючий українець. Досі всі вони були наодинці зі своїми проблемами.

Ми вирішили об'єднати представників галузі - ресторани, дотичні організації, профільні заклади освіти - щоб спільно знаходити ефективні рішення, комунікувати з владою та розвивати екосистему ресторанного бізнесу в Україні», - зазначив Сергій Трахачов, один із засновників Асоціації.

Характерно, що фактичний старт діяльності Асоціації відбувся ще в березні, на початку пандемії COVID-19 й оголошення пов'язаних із нею обмежувальних заходів. Тоді було сформовано тимчасовий Всеукраїнський антикризовий центр рестораторів, у межах якого галузь мала змогу лобіювати свої інтереси. За цей час Центр зміг досягти певних успіхів у лобіюванні інтересів ресторанного бізнесу. Це стосується можливості початку роботу ресторанів на першій хвилі виходу з карантину, а не на третьому, як планувала влада на початку; скасування обов'язкового використання одноразового посуду; звільнення літніх майданчиків ресторанів від сплати пайового внеску у 2020 році тощо. Проте сьогодні стала очевидною необхідність продовження діяльності Асоціації, аби об'єднувати представників галузі задля спільного захисту своїх інтересів.

19 травня відбулася перша публічна онлайн-зустріч ключових рестораторів країни, учасників стратегічної ради Асоціації, на якій обговорили ключові проблеми ресторанної галузі. Ми зібрали ключові тези цієї зустрічі.

Тарас Середюк, власник мережі ресторанів Mafia: «З великою вірогідністю в перспективі шести місяців половина ресторанів не виживе, адже тиск іде з боку орендодавців, держави, податкових органів, постачальників. Спільно із цим можна працювати. Наше завдання - зберегти галузь, зменшити кількість банкрутств, зберегти робочі місця та не повернутись у 90-ті. І насамперед захистити маленькі заклади».

Одеський ресторатор Савва Лібкін, власник ресторанів «Компот», «Дача», «Тавернетта» та ін.: «Потрібні єдині правила, які будуть визначати роботу з місцевими структурами. Зараз місцеві структури висувають нереальні вимоги, а саме поняття «правове поле» визначено надто слабко. Тож ми маємо разом зрозуміти, де знаходиться те саме правове поле, де взаємодіють держава та бізнес».

Марк Зархін, львівський ресторатор, засновник компаній Fast Food System (FFS), мереж «Ресторани для гурмана» та Kumpel' Group:

«Маркетинг України на низькому рівні. Проте ми могли б спільними зусиллями збільшити привабливість України, українського гастротуризму через маркетинг територій. На один ресторан турист не поїде, проте розвиток іміджу регіональної кухні - досить посильне завдання, яке може збільшити потік людей і створити хороші фінансові перспективи».

Максим Храмов, співвласник фан-барів «Банка» й мережі ресторанів «Челентано»:

«Я впевнений, що в нас великий потенціал солідарних внутрішніх просувань, починаючи зі спільних програм лояльності, завершуючи службами доставки, які ми можемо створювати своїми силами».

Геннадій Медведєв, співвласник мережі ресторанів «Мировая Карта», ресторанів «СушіЯ», «Будда Бар», Grill do Brasil, Star Burger:

«Наше перше й головне завдання - законодавчі та податкові ініціативи. Ні для кого не секрет, що законодавче поле, у якому працюють заклади громадського харчування, м'яко кажучи, не зовсім якісне. Це призводить до нерівної конкуренції. До того ж у цих умовах створити великого гравця на ринку та залучати інвестиції фактично неможливо.

Ще одне важливе питання - санперевірки ресторанів. Через пандемію є великий ризик того, що вони повернуться вже восени й тиск на рестораторів відновиться. Можливо, на всіх нас чекають нові правила HACCP (ХАССП), дотримуватися яких в існуючому вигляді практично неможливо».

Загалом, на першому місці для членів Асоціації стоїть робота з державою, повноцінний вихід із карантину, податки, перевірки, юридичний супровід діяльності членів. Проте заявлена найближча мета Асоціації - почати роботу залів ресторанів, а не лише літніх майданчиків, під час другої хвилі послаблення карантинних заходів - вже з 22 травня.

Раніше ми писали про те, що рекомендують топ-менеджери великих компаній українському бізнесу, як працює в карантин сервісний бізнес України, то ж продовжуємо тримати руку на пульсі змін та обговорень в діловій спільноті та законодавстві. Будьте і ви в курсі, долучайтесь до каналу подкастів для підприємців - online4business в Тelegram.

Об'єднайте команду для управління ризиками та пошуку нових можливостей. LIGA360 - екосистема хмарних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН пропонує єдине середовище для формування антикризових рішень. Будьте в курсі змін законодавства, оподаткування, репутаційного медійного кола, змін в діяльності партнерів, клієнтів та конкурентів для ефективної роботи в режимі карантину. Замовити тестовий доступ

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини