Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

3 червня в обігу з'явиться нова монета

Реклама

Національний банк України з 3 червня 2020 року введе в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Про це раніше повідомляли на сайті НБУ.

З 3 червня 2020 року монети номіналом 10 гривен стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговій мережі або здійснювати операції у банках. На першому етапі Національний банк планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами НБУ. Тому з 3 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку і видавати їх своїм клієнтам. Спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривен на оборотні монети цього номінала не потрібно. Розраховуватися одночасно старими і новими грошовими знаками можна необмежений період. Поступово - в результаті природного зносу - 10-гривневі банкноти замінюватимуться монетами.

Нова оборотна монета номіналом 10 гривен - невелика за розміром, легка. Її діаметр складає 23,5 мм, вага - 6,4 р. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина і група) нова 10-гривнева монета істотно відрізняється від оборотних монет номіналом 1, 2 і 5 гривен. Завдяки більшому діаметру і групі (третя сторона монети) із спеціальним грубим рифленням громадяни зможуть легко відрізнити її від оборотних монет інших номіналів.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Візуальні та тактильні елементи захисту монети - це дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Щоб тримати у фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким ви довіряєте і ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи.

Замовити повний тестовий доступ до LIGA360 і ключових продуктів ЛІГА :ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини