Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова реформа: топ-10 змін ПДФО

Реклама

Офіс великих платників податків ДПС роз'яснює, що із введенням в дію Закону № 466-ІХ змінилося в оподаткуванні доходів фізичних осіб.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

1. Фізособам при отриманні винагород та інших виплат за цивільно-правовими договорами від фізосіб - платників єдиного податку четвертої групи не потрібно подавати декларацію про доходи за звітний рік і самостійно сплачувати ПДФО.

2. Суму відшкодування моральної шкоди дозволено не включати до місячного оподатковуваного доходу в розмірі, встановленому в рішенні суду. Але, ця сума не повинна перевищувати чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, або розмір, визначений законом.

3. Фізособи можуть отримати розстрочку на сплату ПДФО тільки в разі прощення основної суми боргу по іпотечних кредитах до закінчення строків позовної давності. До внесення змін розстрочку можна було отримати і в разі прощення суми відсотків.

4. Не оподаткується сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань за автоцивілкою. Однак така сума не може перевищувати розмір шкоди, фактично заподіяної вигодонабувачу (бенефіціару), що визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати.

5. Для отримання права на податкову знижку копія договору подається тільки при наявності договору. Тобто якщо договір не укладався, то і копія не потрібна. У такому випадку подаються лише платіжні і розрахункові документи, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за отриманням податкової знижки (їх покупця /отримувача).

6. Змінено штраф за неповідомлення нотаріусами інформації про укладення договорів оренди нерухомості. Порядок застосування штрафних санкцій визначений в спеціальній ст. 1191 Податкового кодексу. Розмір такого штрафу складе: 680 грн за перше порушення і 1360 грн за кожне наступне протягом року порушення. Аналогічні штрафи чекають діють для посередників зі здачі нерухомості в оренду.

7. Продажем інвестиційного активу нині вважається повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), раніше внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, в разі зменшення статутного капіталу такого емітента. Крім того, якщо інвестиційний актив продається нерезидентам - пов'язаним особам або нерезидентам, операції з якими контролюються згідно з пп. 39.2.1.2 Кодексу, або придбавається у таких нерезидентів, то в цьому випадку:

- доходи від продажу визначаються в розмірі не нижче звичайної ціни;

- витрати на придбання - в розмірі не вище звичайної ціни.

Ці правила визначення доходів і витрат не поширюються на операції з продажу інвестактиву, якщо: покупець - іноземна компанія, прямо або побічно контрольована продавцем-фізособою або покупець залишається власником інвестиційного активу на кінець року, в якому актив був придбаний.

8. До переліку об'єктів нерухомості, продаж (обмін) яких не обкладається ПДФО при виконанні умов з пп. 172.2.1, включені об'єкти незавершеного будівництва.

9. Відбулися зміни у оподаткуванні продажу рухомого майна. Зокрема, другий продаж (обмін) протягом звітного року одного з таких об'єктів рухомого майна, як легковий автомобіль і/або мотоцикл, і/або мопед або інший транспортний засіб, оподатковується за ставкою 5%. А дохід від продажу (обміну) третього і наступних таких об'єктів рухомого майна оподатковується за ставкою 18%.

10. За неподання форми № 1ДФ нова редакція Податкового кодексу передбачає штраф у розмірі 1 020 грн (за перше порушення).

Рецепт легкої звітності - сервіс REPORT. Все, що необхідно бухгалтеру та підприємцю за демократичними цінами.

Читайте також:

У ДПС роз'яснили, які зміни внесли до Податкового кодексу

Відповідальність платників податків по-новому: пом'якшувальні обставини та нові штрафи

Що нового для ФОП передбачив Закон № 466

Мала податкова реформа 2020: рекомендації власникам бізнесу

Податкові перевірки по-новому: що змінює Закон № 466

Податкова реформа: ПДВ-зміни Закону № 466

КІК-податок 2021: що потрібно знати вже зараз податковому юристу

Як упоратися з потоком інформації і завжди тримати руку на пульсі законодавчих змін? Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360 - інноваційну екосистему для командного управління ризиками. Відтепер ви зможете отримувати автоматичні сповіщення про критичні зміни, важливі для вашого бізнесу та працювати при цьому в єдиному середовищі з колегами. Замовте тест, щоб оперативно приймати антикризові рішення разом з командою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини