Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасування акцизу і підвищення податку на дорогі авто: три законопроекти для "євроблях"

Реклама

До Верховної Ради надійшло три законопроекти, якими пропонують вирішити питання розмитнення транспортних засобів, які ввезені в Україну (№ 3704, № 3705, № 3706). Розглянемо ключові зміни, які пропонують законотворці.

Акцизний податок

Запропоновано з 1 січня 2021 року звільнити від акцизного податку легкові автомобілі, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли та транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше.

До 31 грудня 2020 року (включно) звільнити від сплати акцизного податку операції з ввезення авто (у кількості не більше однієї одиниці) учасниками бойових дій. Крім авто, які вироблені до 1 січня 1995 року (тобто відповідають стандарту Євро-2), вартість яких перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто понад 944,6 тис. грн. станом на 2020 рік), а також походженням з країни-агресора. Також, на цей час не будуть застосовуватися вимоги щодо відповідності Євро-5. Тобто ввозити будуть за стандартом Євро-2.

Також до 31 грудня 2020 року пропонують звільнити від сплати акцизного податку авто, які ввезені на митну територію України до 1 травня 2020 року у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту і не були розмитнені, у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію. Ці податкові преференції також не поширюються на транспортні засоби вироблені до 1 січня 1995 року і з походженням з країни-агресора. Також не застосовуються вимоги щодо відповідності Євро-5.

Крім сертифіката відповідності засвідчити відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів може реєстраційний документ на транспортний засіб, виданий реєстраційним органом країни реєстрації такого засобу, в якому визначено рівень екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб.

Стежте за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернету і друкованих ЗМІ. Обирайте що читати саме вам! Спробувати LIGA360

ПДВ

Звільнити з 1 січня 2021 року від сплати ПДВ операції з ввезення на митну територію у режимі імпорту транспортних засобів особистого користування учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни (з числа учасників АТО та заходів із забезпечення національної безпеки і оборони України та яким надано відповідний статус), нагородженими державними нагородами України. Це стосується ввезення лише одного транспортного засобу. Крім випадків, коли загальна сума належних до сплати митних платежів за одиницю транспортного засобу якого складає суму понад 43 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на відповідний рік (тобто близько 200 тис. грн. станом на 2020 рік), а також ці транспортні засоби не можуть мати походження з держави-окупанта (агресором);

Запровадити розстрочення (рівними частинами) сплати ПДВ на термін, вказаний у заяві платника податку, що не перевищує 36 календарних місяців, без нарахування процентів та пені, при ввезенні на митну територію нових тракторів, напівпричепів, напівпричепів-рефрижераторів, напівпричепів-контейнеровозів. Зобов'язання зі сплати ПДВ підлягає забезпеченню виконання шляхом банківської гарантії, виданою відповідно до законодавства України, або шляхом застави транспортних засобів. При цьому, передбачається, що такі транспортні засоби використовуються виключно для надання послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом. Така норма запроваджується тимчасово, до 1 січня 2025 року.

Транспортний податок (або "податок на розкіш")

Депутати пропонують доповнити перелік об'єктів оподаткування мотоциклами, а також водними видами транспорту.

Крім того, буде зменшено поріг середньоринкової вартості транспортних засобів, які є об'єктом оподаткування, з 375 до 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (станом на 2020 рік з 1 773, 3 тис. гр. до 944, 6 тис. грн.), а також віковий поріг транспортних засобів, які є об'єктом оподаткування, з 5 до 8 років з року виготовлення.

Ставку оподаткування також буде збільшено. Вона становитиме 6 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) періоду (у 2020 році - 28,3 тис. грн) замість чинної на сьогодні ставки у 25 тис. грн. Повна ставка буде сплачуватися за транспорті засоби за роком виготовлення не старіше 5 років, а за роками виготовлення транспортних засобів від 8 до 5 років до повної ставки встановлюється понижуючий коефіцієнт 0,5 (тобто як приклад на 2020 рік - 14,15 тис. грн).

Запровадження цих новел пропонується з 1 січня 2021 року.

Техогляд

Пропонується запровадити обов'язковий техогляд протягом 3 місяців з дня державної реєстрації та у подальшому 1 раз на 2 роки для легкових автомобілів, що були у використанні, які ввезені на митну територію України, оформлені для вільного обігу і зареєстровані в Україні, та які не відповідають екологічному стандарту «ЄВРО-4». Запровадження цих пропозицій пропонується одночасно зі скасуванням акцизного податку на транспортні засоби, тобто з 1 січня 2021 року.

Штрафи

Знову відтермінують. Протягом 180 днів з дня прийняття Закону можна буде розмитнити автомобілі, які вже ввезені на територію України, без штрафних санкцій.

З актуальними розмірами штрафів за порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів можна ознайомитися у модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтесь для цього тестовим доступом.

Нагадаємо також, що з 1 липня запроваджується кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані

Також читайте:

ПДР, камери та штрафи: що варто знати

Штраф за порушення ПДР можна сплатити через мобільний застосунок;
З 1 червня запрацює автофіксація порушень ПДР: за що і на скільки штрафуватимуть;

Інформація від мобільного оператора може бути доказом порушення ПДР;

Мінцифри презентувало автоцивілку у "Дії";

За зафіксовані камерами порушення ПДР будуть реальні штрафи: ВР скасувала штрафні бали;

Відеозапис поліцейського не є доказом порушення правил зупинки авто;

Які докази можуть підтверджувати стан алкогольного сп'яніння водія;

Зареєструвати авто тепер можна онлайн: перелік документів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини