Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Малим фермерам готують новий податок

Реклама

До порядку денного сесії Верховної Ради включено законопроекти № 3131 та № 3131-1, якими пропонується змінити систему оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства.

Проектом №3131 пропонується запровадити для власників та користувачів земельних ділянок с/г призначення оподаткування доходів, отриманих від такої землі, виходячи з поставленого податкового зобов'язання (ППЗ) - мінімального податкового зобов'язання, яке визначатиметься за відповідною формулою з урахуванням нормативної грошової оцінки землі та її площі.

Механізм оподаткування полягатиме в порівнянні податків, сплачених фізичними або юридичними особами у зв'язку з використанням належних ним чи орендованих земельних ділянок та поставленого податкового зобов'язання. Якщо ППЗ виявиться більшим за фактично сплачені податки, пов'язані з використанням землі, то до бюджету сплачуватиметься саме розмір такого поставленого зобов'язання.

Крім того, зменшується сукупний розмір земельних ділянок (з 2 до 1 гектара), з якої не оподатковується дохід фізичної особи, отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Аграрний комітет ТПП України вже розкритикував цей законопроект, оскільки він майже у десять разів збільшує податкове навантаження на сільський мікробізнес. За підрахунками додатковий фіскальний платіж становитиме не менше 1400 грн із гектара. ТПП України не підтримує запровадження ППЗ, посилаючись на дуже складний і неефективний порядок його адміністрування, що суттєво зменшить рентабельність діяльності малих суб'єктів господарювання (сімейних фермерських господарств, кооперативів, приватних підприємців) або взагалі стане поштовхом для їх ліквідації.

Альтернативним проектом №3131-1 пропонується встановлення взаємозв'язку між ставками єдиного податку 4-ої групи і податку на землю та підвищення ставки податку на землю і єдиного податку 4 групи, з одночасним наданням права с/г виробникам і фізичним особам, які реалізують власновирощену с/г продукцію, зменшувати суми податкового зобов'язання, шляхом заліку сплаченої суми податкового зобов'язання з ПДФО.

Тобто ставку земельного податку можуть підвищити до 3-4% від НГО, але з можливістю її знизити до 1% за рахунок сплати інших податків (ПДФО від продажу с/г продукції або ПДФО орендодавців та працівників (для платників ЄП) або єдиного податку 3-ї групи, або податку на прибуток підприємства).

Податкове зобов'язання сплачуватиметься таким чином:

- 1 % від нормативної грошової оцінки;

- решта відсотків від нормативної грошової оцінки сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем для подання річної податкової декларації.

Також у Раді було зареєстровано ще один альтернативний законопроект №3131-2, який пропонував ввести в Податковому кодексі «додаткову ставку податку» у розмірі 2 % від НГО на необроблені земельні ділянки сільськогосподарських угідь. Проте 5 червня проект відкликали.

Старт земельної реформи в умовах нестачі коштів, активізація рейдерства та законодавчі зміни можуть призвести до неочікуваних наслідків. ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне рішення - LIGA360 для агробізнесу, яке допоможе всій команді об'єднати зусилля для управління ризиками та вирішення щоденних професійних завдань.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини