Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть скасувати судовий збір за оскарження адмінпостанов, але Мінфін проти

Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на засіданні 1 липня 2020 року відповідно до статей 27 і 109 Бюджетного кодексу та статті 93 Регламенту Верховної Ради розглянув законопроект № 3424 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення.

З текстом цього та інших законопроектів зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту може призвести до зменшення надходжень до спеціального фонду державного бюджету (за експертною оцінкою - у сумі понад 340 млн грн на рік, що становить 10% від загальної суми надходжень судового збору), а вартісна величина впливу буде залежати від кількості оскаржуваних постанов про адміністративні правопорушення.

Загалом Мінфін не підтримує законопроект, зауважуючи, що запропоноване розширення переліку пільг із сплати судового збору може призвести до недофінансування судової системи і, як наслідок, порушуватиме конституційні гарантії незалежності судової влади, а також може призвести до зловживань своїми процесуальними правами шляхом безпідставних звернень до судів, зокрема у справах, які можуть бути вирішені без участі суду, та безвідповідального оскарження судових рішень з огляду на безкоштовність таких звернень.

За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення, що законопроект матиме вплив на показники бюджету (може призвести до зменшення доходів спеціального фонду державного бюджету від судового збору та відповідно може потребувати додаткових видатків загального фонду державного бюджету на функціонування органів судової влади, водночас може призвести до зменшення видатків бюджету на функціонування органів влади в частині витрат на сплату судового збору залежно від практики застосування даної законодавчої ініціативи).

Нагадуємо, що дане питання було опрацьовано після того, як Велика Палата ВС у постанові від 18 квітня 2020 року № 543/775/17 відступила від попередньої правової позиції визначивши, що за оскарження адмінпостанов необхідно платити судовий збір, що призвело до обурення громадськості.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Читайте головні новини, аналітичні матеріали та інтерв'ю ЛІГА:ЗАКОН Бізнес тепер у Telegram! Також підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини