Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Водій або власник авто: хто відповідає за порушення ПДР, яке зафіксоване камерами

Реклама

За перевищення швидкості, зафіксоване камерами, штраф накладається на власника автомобіля, а не на водія.

Відповідне положення міститься у постанові Деснянського райсуду м. Чернігова від 15 липня 2020 року у справі № 750/5503/20. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Читайте також: ПДР, камери та штрафи: що варто знати

Обставини справи

Позивач вважав, що постанова про накладення штрафу необґрунтована та незаконна, оскільки позивач не перебував за кермом даного автомобіля, так як являється фізичною особою-підприємцем і в рамках здійснення своєї підприємницької діяльності займається регулярними пасажирськими перевезеннями маршрутом Чернігів- Київ-Чернігів та згідно подорожнього листа автобуса здійснення перевезення даним транспортним засобом в період часу з 23 по 24 червня 2020 року виконував водій. Таким чином позивач вказує, що ПДР не порушував, саме тому позивач і звернувся до суду із вказаним позовом.

Позиція суду

Постановою Кабінету Міністрів № 1197 визначено процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів відомостей про належного користувача транспортного засобу.

Статтею 14-2 КУпАП передбачено, що адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача, відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні, на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за. якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

З врахуванням вищевикладеного, суд доходить висновку, що оскільки позивач є власником транспортного засобу, який не вибував поза волі останнього, а добровільно був переданий іншому водієві та доведений факт перевищення встановленої обмеження швидкості автомобілем, тому в задоволенні позову до інспектора Департаменту патрульної поліції про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення слід відмовити.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини