Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За якої умови одному з власників виділять землю для обслуговування будинку: ВС

Реклама

Земельна ділянка може надаватися для обслуговування житлового будинку (цілого) окремо кожному власнику незалежно від кількості співвласників такого будинку, але лише у разі, якщо будинок розділено на окремі домоволодіння, які мають окрему адресу.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 червня 2020 року у справі № 560/1049/16. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Суди встановили, що позивачі є власниками квартири у багатоквартирному житловому будинку. Міська рада передала земельну ділянку під вказаним будинком у власність іншій особі (є власником іншої квартири у цьому будинку) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Вважаючи, що рішення про передачу земельної ділянки у власність особі та отримане ним свідоцтво про право власності на земельну ділянку є незаконними, позивачі просили визнати рішення недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на земельну ділянку, видане на ім'я їхнього сусіда.

Відмовляючи у задоволенні позову, районний суд, з висновком якого погодився апеляційний суд, виходив із того, що вказаний житловий будинок не є багатоквартирним, Міською радою правомірно ухвалено рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Нагадуємо, що контролювати дані щодо належного вам нерухомого майна можна за допомогою сервісів SMS-МАЯК та SMS-маяк Земля які повідомляють не лише про зміни, що відбулися у реєстрі, а й про спроби внести такі зміни.

Позиція Верховного Суду

За результатами розгляду Верховний Суд прийняв постанову, в якій зазначив таке.

Згідно з пунктом 4.3 Положення про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків при переході права власності на житловий будинок (його приміщення) або на частину будинку разом з цим об'єктом переходить і право спільної власності (користування) земельною ділянкою згідно з чинним законодавством.

Відповідно до пункту 4.4 Положення виділення частки земельної ділянки власникам квартир і нежитлових приміщень в натурі та їх окреме відчуження не допускається.

Тлумачення норм статті 382 ЦК, статей 152, 155 ЗК свідчить про те, що земельна ділянка може надаватися для обслуговування житлового будинку, а не квартири.

У зв'язку з цим посилання судів на положення статті 120 ЗК, статті 377 ЦК є помилковим і передчасним. Тобто земельна ділянка може надаватися для обслуговування житлового будинку (цілого), незалежно від кількості співвласників такого будинку. Але лише у разі, якщо будинок розділено на окремі домоволодіння, і тоді надання земельної ділянки здійснюється окремо для кожного власника. При цьому окреме домоволодіння повинно мати окрему адресу.

З огляду судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 27 липня 2020 року.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, яке поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката :

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ із скидкою 30 %.

Також читайте:

Кому дістанеться земельна ділянка біля будинку, переданого по заповіту - рішення ВС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини