Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Небанківським установам підготували нові правила фінмоніторингу

Реклама

Нацбанк оприлюднив новий порядок фінмоніторингу небанківськими установами. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Регулятор надав небанківським установам час, до кінця 2020 року, для налаштування власних процесів та процедур із фінмоніторингу.

Правила поширюються на страховиків, страхових брокерів, кредитні спілки, ломбарди та інших учасників небанківського фінансового ринку, державне регулювання та нагляд за якими в сфері фінансового моніторингу здійснює НБУ.

Окремі вимоги до небанківських установ є спрощеними порівняно з банками, наприклад:

1. більшості установ рекомендовано мати систему автоматизації процесів із фінмоніторингу, проте обов'язковою вона є лише для платіжних систем, які здійснюють перекази коштів у режимі онлайн;

2. оцінка ризику клієнтів відбувається за спрощеними методами, в тому числі установам надано можливість оцінювати ризик не кожного клієнта окремо, а на груповій основі;

3. установлено особливі заходи з належної перевірки клієнтів та вигодоодержувачів для страхових компаній;

4. небанківські установи не погоджують із Національним банком кандидатуру відповідального працівника за фінмоніторинг. Відповідальному працівнику дозволяється суміщення та сумісництво за посадою.

Порядок дистанційної ідентифікації та верифікації клієнта

Ідентифікація та верифікація клієнта можлива в декількох варіаціях. Крім фізичної присутності та копії оригіналів документів для небанківських установ, як і для банків, також доступна дистанційна ідентифікація та верифікація клієнта.

Повноцінними моделями верифікації є: використання BankID НБУ, кваліфікованого електронного підпису (КЕП), сеансу відеотрансляції, а також верифікація за допомогою ресурсу державних онлайн-послуг "ДІЯ".

Спрощеними моделями верифікації є: BankID НБУ, КЕП, зчитування даних із чипа біометричного документа, верифікація даних із бюро кредитних історій.

Водночас Положення визначає порядок ідентифікації клієнта із залученням агента та використання інформації щодо належної перевірки клієнта, отриманої від третьої сторони.

Відтепер для укладення договору страхування або оформлення позики у фінансовій компаній чи кредитній спілці візит до відділення або особиста зустріч із представником установи непотрібна.

Положення "Про здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу" затверджене постановою Правління Національного банку від 28 липня 2020 року № 107. Постанова набирає чинності з 30 липня 2020 року.   

Читайте також: Підозрілі фінансові операції: за що банки можуть заблокувати рахунок

Нагадуємо, за допомогою сервісу CONTR AGENT можна дізнатися про бізнес-партнера всю необхідну інформацію та зробити експрес-оцінку його діяльності, а також побачити бізнес-зв'язки кожної української компанії з публічними особами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини