Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредитна картка: як не отримати невиправданий чотирикратний борг

Реклама

У Нацбанку розповіли, на що звертати увагу під час підписання договорів з банком, щоб не отримати невиправданий чотирикратний борг.

"Уявіть ситуацію: під час оформлення платіжної картки ви підписали анкету-заяву клієнта або договір обслуговування з банком. Водночас, окрім звичайної платіжної картки, ви додатково отримали ще й кредитну з лімітом 5 тис. грн.

В анкеті-заяві ви поставити "галочку", що ознайомилися з умовами та правилами обслуговування, погоджуєтеся з договором, готові роздрукувати свій примірник із вебсайта банку. До того ж, ви зобов'язалися слідкувати за зміною умов обслуговування на вебсайті банку. З часом ви могли перестати користуватися карткою, однак не стали її закривати. В результаті через декілька років ви отримали запрошення до суду, де дізналися, що кредитний ліміт у розмірі 5 тис. грн переріс у борг 20 тис. грн", - пише Нацбанк.

Сума складалася з відсотків за користування кредитом, пені та безпосередньо тіла кредиту. Особливість у тому, що така анкета або договір приєднання можуть бути фактично кредитним договором із банком. Згідно з Цивільним кодексом такі документи прирівнюються до кредитних договорів. Проте навіть у таких анкетах повинні бути прописані основні умови фінансової послуги. Якщо цієї інформації немає, фінансова установа порушує ваші права. Підписуючи таку анкету або договір приєднання, в перспективі ви можете отримати зобов'язання, незважаючи на те, що могли не повністю зрозуміти умови користування кредитним лімітом.

Зверніть увагу!

Підписуючи будь-який договір із банком, ви берете на себе зобов'язання виконувати його умови.

Як уникнути такої ситуації?

Звертайте увагу на вартість користування кредитним лімітом. Ця інформація має бути зазначена в правилах та умовах, розміщених на сайті. Також фінансова установа зобов'язана зазначати в анкеті-заяві вартість послуг, а в договорі приєднання - штрафи у випадку прострочення.

Зверніть увагу й на те, що за умовами договору фінансова установа може отримати право змінювати в односторонньому порядку комісії, тарифи, а також розмір кредитного ліміту. Однак, вона зобов'язана повідомляти про відповідні зміни на своєму вебсайті за 30 днів до вступу їх у дію.

Візьміть у банку паспорт споживчого кредиту, в якому відображено вартість та основні умови кредитного ліміту. Банк зобов'язаний його видавати у випадку кредиту більше мінімальної зарплати (зараз це 5 238 грн), інакше він порушує Закон "Про споживче кредитування".

Рекомендовано звертатися лише до банків, які мають надійну репутацію. Перевірити банк або ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Читайте головні новини, аналітичні матеріали та інтерв'ю ЛІГА:ЗАКОН Бізнес тепер у Telegram! Також підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини