Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа патентного законодавства: Закони набули чинності

Реклама

16 серпня 2020 року набрали чинності Закон № 816-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства" та № 815-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями".

Закон № 816 гармонізує національне законодавство з положеннями права ЄС та розширює перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи/корисні моделі та перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона. Зокрема, правова охорона згідно з цим Законом не поширюється на компонування напівпровідникових виробів, хірургічні чи терапевтичні способи лікування людини або тварини, способи діагностики організму людини або тварини, процеси клонування людини та ін.

Не відповідає поняттю «винахід (корисна модель)» та не визнається винаходом згідно з цим Законом, якщо виступає як самостійний об'єкт:

- відкриття, наукова теорія, математичний метод;

- схема, правила і метод проведення ігор, конкурсів, аукціонів, фізичних вправ, інтелектуальної або організаційної, зокрема господарської, діяльності (планування, фінансування, постачання, облік, кредитування, прогнозування, нормування тощо);

- комп'ютерна програма;

- форма представлення інформації (наприклад, у вигляді таблиць, діаграм, графіків, за допомогою акустичних сигналів, вимовляння слів, візуальних демонстрацій, зокрема на екрані комп'ютерного пристрою, аудіо- та відеодисків, умовних позначень, зокрема дорожніх знаків, схем маршрутів, кодів, шрифтів тощо, розкладів, інструкцій, проектів або схем планування споруд, будинків, територій);

- зовнішній вигляд продуктів (зокрема виробів, споруд, територій), спрямований на задоволення виключно естетичних потреб.

Передбачається можливість подання заявок в електронній формі та надається право подавати заперечення проти заявок на винаходи після їхньої публікації.

Також документ уточнює порядок надання додаткової охорони прав на винаходи лікарських засобів.

Володілець патенту на винахід, об'єктом якого є активний фармацевтичний інгредієнт лікарського засобу, процес отримання лікарського засобу або застосування лікарського засобу, засіб захисту тварин, засіб захисту рослин, введення в обіг якого в Україні надається відповідним компетентним органом згідно із законодавством України, має право на продовження строку чинності майнових прав інтелектуальної власності на такий винахід (додаткова охорона), яке засвідчується сертифікатом додаткової охорони.
Сертифікат додаткової охорони видається за клопотанням володільця патенту. За подання клопотання сплачується збір.

Закон № 815-ІХ урегульовує порядок реєстрації промислового зразка та її припинення. Запроваджується адміністративний спосіб визнання недійсними права (свідоцтва) на промислові зразки в Апеляційній палаті (post grant opposition). Це дасть змогу швидше та ефективніше боротися та запобігати виникненню так званого патентного тролінгу, коли недобросовісні особи зловживають правами на промислові зразки, які не є новими, що здебільшого має місце на митному кордоні. Детальніше про цей закон ми писали раніше

Нагадаємо, зручно, швидко та без паперової рутини зареєструвати торгову марку можна за допомогою онлайн-сервісу PatentBot. Сервіс дає можливість перевірити чи вільна ТМ та оформити її реєстрацію онлайн всього за 10-15 хвилин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини