Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних нараховуються по-новому

Реклама

Податківці у інформаційному листі №16 пояснили, які уточнення внесені Законом № 786 щодо штрафів за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних.

Читайте також: ТОП-7 податкових змін за законом №786-ІХ

В інформаційному листі № 13 було надано коментарі щодо нового пункту 73, доданого Законом № 466 у підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Відповідно до цього пункту (в редакції Закону № 466) підлягають перегляду неузгоджені та несплачені станом на 23 травня 2020 року штрафні санкції, нараховані з 1 січня 2017 по 31 грудня 2019 року, за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації ПН/РК в ЄРПН, складених за:     

  • операціями, що звільняються від оподаткування ПДВ;

  • операціями, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою;

  • операціями, що не передбачають надання податкової накладної отримувачу (покупцю), а також податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу у разі здійснення операцій, визначених підпунктами «а» - «г» пункту 198.5 статті 198 Кодексу;

  • відповідно до статті 199 Кодексу;

  • відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 Кодексу

Ця норма поширюється на випадки, коли грошові зобов'язання неузгоджені (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження). У такому разі, контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку має здійснити перерахунок суми штрафу і надіслати (вручити) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення із зазначенням нових розмірів штрафів.

Закон № 786 вніс дві суттєві зміни у цю процедуру:

По-перше, зазначені правила щодо перегляду штрафних санкцій були уточнені. Встановлено, що період, за який у платника ПДВ є право на перегляд, розпочинається з 1 січня 2017 року і закінчується 22 травня 2020 року (тобто датою набрання чинності Законом № 466, а не 31 грудня 2019 року, як передбачалося спочатку).

По-друге, розмір нарахованих і неузгоджених штрафів, які є предметом перегляду, знизили вдвічі від попередніх розмірів. Тобто штрафи становлять: - у разі відсутності реєстрації - 2,5% від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень;

- у разі несвоєчасної реєстрації - 1% від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 510 гривень.   

Таким чином, ці перехідні штрафи є меншими за ті, що передбачені за аналогічні порушення у статті 120 Кодексу в редакції Закону № 466. Зазначені нові повідомлення-рішення будуть надіслані платникам податку податковими органами на підставі Закону, і не потребують подання додаткових заяв чи звернень.

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ та автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.

До Дня підприємця ЛІГА:ЗАКОН підготувала вибухову пропозицію. Отримайте всі інструменти для роботи ФОП в єдиному рішенні LIGA360: ПІДПРИЄМЕЦЬ зі знижкою 30%. Останні зміни законодавства, пов'язані з підприємницькою діяльністю, перевірка надійності контрагентів та партнерів, автоматична звітність до держорганів, а головне - сповіщення про зміни, які можуть вплинути на ваш бізнес. Отримайте унікальний шанс придбати комплексне рішення LIGA360 всього за 273 грн

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини