Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям готують новий вид військової служби, облік на роботі і штрафи за ухилення: проект прийнятий за основу

Реклама

Нардепи підтримали в першому читанні за основу президентський законопроект №3553, метою якого є впорядковування питань військового обліку призовників, а також введення нового виду військової служби - військової служби по призову осіб з числа резервістів в особливий період. Проект було подано на розгляд ВР ще в травні поточного року.

На військову службу по призову осіб з числа резервістів в особливий період призиватимуть громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги.

Пропонується також внести ряд змін в КЗпП:

  • військово-обліковий документ стане обов'язковим при працевлаштуванні;

  • колишні військовослужбовці отримають переважне право на залишення на роботі при скороченні;

  • на працівників призваних на військову службу з числа резервістів в особливий період поширюватимуться гарантії відносно збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Про військовий облік на підприємстві читайте в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Посадовы особи підприємств, установ і організацій усіх форм власності повинні забезпечити ведення персонального військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів, сприяти їх підготовці до військової служби, призову на строкову військову службу, на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на службу по призову осіб з числа резервістів в особливий період.

Планується також реформування місцевих органів військового управління шляхом створення замість військових комісаріатів територіальних центрыв комплектування і соціальної підтримки.

Про контроль за веденням військового обліку на підприємствах та практичні рекомендації щодо підготовки до перевірок військоматів можна дізнатися у модулі "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтесь для цього тестовим доступом

Зростуть штрафи за порушення війського обліку працівників. Пропонується оновити санкції ст 210-1 КпАП, встановивши за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф на громадян від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб - від 3400 до 5100 грн. А в особливий період на посадових осіб - від 5100 до 8500. Наразі штрафи вдесятеро менші.

Крім того, проектом пропонується посилити відповідальність резервістів за порушення правил військового обліку. Підвищити адмінштраф у сім разів (510 - 850 грн, а за повторне порушення чи в особливий період - від 850 до 1700 грн).

За умисне зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, - штраф від 510 до 850 грн, а в особливий період - від 850 до 1700 грн.

Посилюється також кримінальна відповідальність. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Ухилення резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, - карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Ухилення від навчальних (спеціальних) зборів - штраф від 8500 до 11 900 грн або виправними роботами на строк до двох років.

Стежите за новинами вашої галузі? Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини