Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За позов про стягнення шкоди з ФГВФО судовий збір сплачувати не потрібно: ВС

Реклама

У разі стягнення шкоди з ФГВФО особа звільняється від сплати судового збору.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 29 липня 2020 № 761/736/20.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Обставини справи

Заявник не сплатив судовий збір, посилаючись на те, що у справах щодо стягнення шкоди з ФГВФО він не сплачується. Суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, визнали, що судовий збір у цьому випадку сплачувати потрібно.

Позиція ВС

ВС не погодився з відповідним висновком попередніх судів.

ВС зазначає, що додатковою постановою Великої Палати Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі № 826/9960/15 за позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії стягнуто з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на користь позивача витрати на сплату судового збору у розмірі 87,70 грн.

Посилаючись на ті обставини, що вказане грошове зобов'язання було фактично виконано в примусовому порядку лише 24 грудня 2019 року, тобто протягом 209 днів, позивач просить суд стягнути з відповідача грошові кошти у відшкодування майнової та моральної шкоди.

Вказані вимоги безпосередньо пов'язані із попередніми вимогами до цього ж відповідача про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії.

Оскільки у цій справі правовідносини сторін, наряду з іншими, також урегульовані нормами законодавства про захист прав споживачів, оскільки зобов'язання між сторонами у справі стосується виконання рішення суду у справі про порушення права на отримання коштів за договором банківського вкладу, а тому позивач залишається бути споживачем послуг банку.

За таких обставин висновок суду першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, про стягнення з позивача судового збору за подання позовної заяви в цій справі є помилковим.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини