Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Купівля земельної ділянки: як не натрапити на шахраїв

28 вересня 2020, 15:02
3889
0
Реклама

Офіс протидії рейдерству роз'яснює, як не стати жертвою шахраїв і уникнути ситуацій із наявністю будь-яких обтяжень щодо ділянки, зареєстрованих обмежень у її використанні, межових спорів між сусідами та інших ризик-факторів.

1. З'ясуйте, чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер, що є головною умовою для оформлення права власності чи користування на неї.

Без наявності кадастрового номеру сьогодні неможливо провести жодну юридичну дію (відчуження, оренда, суперфіцій тощо) щодо земельної ділянки. Тож, якщо ви вже є власником цього цінного «нерухомого» активу, якому досі не присвоєно кадастровий номер, потрібно звернутися до найближчого розробника документації із землеустрою.

Дізнатися інформацію про присвоєння кадастрового номеру обраній ділянці можна у власника, або ж самостійно.

Для самостійного моніторингу потрібно скористатися Публічною кадастровою картою України, у якості критеріїв пошуку вказавши населений пункт, де знаходиться земельна ділянка, чи її координати.

За допомогою цього пошуку можна дізнатися не лише кадастровий номер ділянки, але й іншу інформацію про неї:

  • тип власності;

  • цільове призначення;

  • площу.

2. На цьому ж інформаційному ресурсі можна з'ясувати інформацію про право власності та речові права на земельну ділянку.

Для отримання безкоштовного доступу до цієї інформації потрібно пройти авторизацію й ідентифікацію (з використанням ЕЦП чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) на вебпорталі Держгеокадастру.

Зі сформованої довідки можна дізнатися, зокрема, про:

  • нормативну грошову оцінку ділянки (якщо така проводилася);

  • сертифікованого інженера-землевпорядника;

  • зареєстроване обмеження у використанні ділянки (скажімо, земля знаходиться в охоронній зоні навколо об'єкта культурної спадщини);

  • суб'єктів права власності на земельну ділянку.

Зверніть увагу, що ці відомості про власника (землекористувачів) земельної ділянки є довідковими, вся актуальна інформація міститься ДРП.

3. Отримайте інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Для цього потрібно:

Увійти (реєстрація не обов'язкова) до Кабінету електронних сервісів розділ «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» підрозділ «Отримати інформаційну довідку» (вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП).

Після авторизації в системі можна здійснити пошук за кадастровим номером земельної ділянки.

Сплати адміністративний збір (30 грн - вартість послуги + 3 грн - комісія).

Завантажити сформовану інформаційну довідку щодо об'єкту нерухомого майна.

Відповідна довідка дасть змогу з'ясувати:

  • Хто є власником земельної ділянка

  • Коли ділянка була набута у власність та на яких підставах

  • Чи зареєстровані будь-які права на нерухоме майно, окрім права власності (право оренди, сервітут, емфітевзис, суперфіцій)

  • Чи наявні щодо земельної ділянки будь-які обтяження: арешт, заборона відчуження, іпотека

Акцентуємо увагу, що у ДРП наразі відсутня частина інформації про права на земельні ділянки, які виникли до 2013 року. Експерти Офісу протидії рейдерству вже неодноразово наголошували на доцільності зареєструвати свої майнові права на нерухомість, набуті до 2013 року, і внести відповідні відомості до Державного реєстру прав. Адже оцифрування 100% відомостей про зареєстроване нерухоме майно, зокрема і земельні ділянки, - запорука ефективного захисту від шахрайських дій.

4. Перевірте, чи не має щодо землі судових спорів, за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень, вказавши у пошуку кадастровий номер ділянки (для більш точного пошуку зазначте цей критерій в лапках).

Такий моніторинг дозволить дізнатися, чи оспорювалося право власності на земельну ділянку, а також перевірити:

  • Чи не знаходиться вона під арештом, чи не була передана в іпотеку

  • Чи існують межові спори (пересічення меж з іншими ділянками, накладання їх одна на одну)

Щоб убезпечити вашу нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і спроби внести такі зміни.

Читайте також:

Отримання землі в спадщину

Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини