Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держзайнятості порекомендували, як захиститися від незаконного звільнення

Реклама

Держзайнятості нагадує про ключові переваги легальної зайнятості. У контексті розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця слід розуміти про такі плюси:

1. Звільнити працівника можна лише на певних підставах. 

Загальні підстави для звільнення з роботи передбачає ст. 40 КЗпП. Підстави для звільнення, що передбачені для спеціальних суб'єктів, містить ст. 41 КЗпП “Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов”.

2. Необхідним є дотримання процедури звільнення. 

Кожна з підстав для звільнення працівника передбачає дотримання певної процедури. Відповідно до КЗпП, звільнення на підставі скорочення чисельності/штату передбачає обов'язкову виплату вихідної допомоги, а також процедуру попередження про звільнення не пізніше, ніж за 2 місяці до дати звільнення, а на підставі невиконання трудових обов'язків - за умови відбирання пояснень стосовно причин вчиненого проступку.

3. Існують обставини, коли звільнення неприпустиме. 

Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП), а також у період перебування працівника у відпустці (це стосується і відпусток по догляду за дитиною). Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

4. Окремі категорії осіб користуються додатковим захистом. 

Розірвання трудового договору з певних підстав може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу профспілки, членом якої є працівник (ст. 43 КЗпП). Звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства потребує згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищого виборного органу цієї професійної спілки (ст. 252 КЗпП). Також існують суб'єкти, звільнення яких допускається у виняткових випадках:

 а) вагітні жінки, матері з дітьми до 3 років, одинокі матері з дітьми віком до 14 років; 

 б) неповнолітні працівники.

5. Існує можливість поновлення прав у суді.

У разі звільнення працівника з ініціативи роботодавця, він зобов'язаний у день звільнення з роботи видати йому копію наказу про звільнення . У місячний термін після отримання цього наказу працівник може оскаржити його до суду. Судовий збір за подачу позову не сплачується. Цивільний процесуальний кодекс України допускає можливість розгляду таких справ у спрощеному порядку. При винесенні рішення про поновлення працівника на роботі, орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогул; рішення про поновлення на роботі підлягає негайному виконанню  (ст. 235 КЗпП). За кожен день вимушеного прогулу працівник отримує середній заробіток. 

Читайте також: Порядок звільнення працівників: що необхідно знати роботодавцю

Звільнення за ініціативою роботодавця

Моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників. Будьте в курсі бізнес-зв'язків ваших колег та контролюйте боргові зобов'язання і критичні зміни в діяльності бізнес-партнерів за допомогою нового інструменту - рольове місце HR в системі LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, зокрема для роботи віддалено. Рішення для HR-менеджера - це набір інструментів для моніторингу трудового законодавства, з усіма новаціями і експертними коментарями, а також модуль системи аналітики медіа-простору Semantrum для відстежування згадок бренду і відгуків про компанію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини