Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Квартира або офіс в оренду: які податки потрібно платити

Реклама

ДПС у Рівненській області роз'яснює, що оподаткування доходу від здачі майна в оренду залежить від того, в якому юридичному статусі ви знаходитесь: як зареєстрований суб'єкт підприємницької діяльності чи як звичайна фізична особа.

Отже, розглянемо варіанти:

1. Ви здаєте в оренду нерухоме майно як фізична особа іншій  фізичній особі, яка не є суб'єктом господарювання.

Дохід від надання нерухомості в оренду, житловий найм оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18%. Також зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (ВЗ) за ставкою 1,5 %.

Об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу встановлюється органами місцевого самоврядування.

Відзначимо, у Києві мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. метра складає 17,83 грн. До мінімальної вартості також застосовуються додаткові коефіцієнти, детальніше дивіться у рішенні Київради № 42/9630

Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Відповідає за нарахування та сплату податку орендодавець. Тобто подає Декларацію про майновий стан і доходи.

Наприклад, ви здаєте квартиру, яка належить на праві приватної власності, громадянину. Оренда плата щомісячно становить 5000 гривень. Сума податкових зобов'язань за квартал (3 місяці) становитиме 2925 грн. (ПДФО 2700 грн. (15000 * 0,18) + ВЗ 225 грн. (15000 * 0,015).

2. Ви, як звичайна фізична особа, здаєте в оренду нерухоме майно суб'єкту підприємницької діяльності.

Такий дохід буде оподатковуватись аналогічно доходу, визначеному у першому прикладі, але податковим агентом (тим, хто відповідає за нарахування та сплату податку під час нарахування доходу) буде  орендар -  суб'єкт підприємницької діяльності, який і перерахує визначені податки до бюджету.

3. Ви надаєте в оренду нерухоме майно як ФОП-платник єдиного податку.

У разі реєстрації підприємцем та обрання спрощеної системи оподаткування  податок складатиме:

- для ІІ групи платника єдиного податку - 20% від мінімальної заробітної  плати щомісячно (ставка єдиного податку встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року);

-  для ІІІ групи  платника  єдиного податку -  5% від отриманого доходу (у разі включення ПДВ до складу єдиного податку) або 3% від отриманого доходу (+ сплата ПДВ ).   

Нагадуємо, що 9 листопада - останній день подання податкової звітності для ФОПів III групи. Допоможе в цьому Liga:REPORT - сервіс онлайн-звітності, що на 100% відповідає потребам підприємця усього за 28 гривень на місяць. Докладніше

Зверніть увагу, що ФОП не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, у разі якщо надають в оренду:

-  земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

-  житлові приміщення та/або їх частини з  площею більше  ніж 100 квадратних метрів;

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, з  площею більше ніж 300 квадратних метрів.

Читайте також: Чи можна скористатися пільгою по сплаті податку на нерухомість, якщо квартира здана в оренду

Щоб убезпечити вашу нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і спроби внести такі зміни.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини