Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстаху нагадав про найпопулярніші помилки в лікарняних листках

Реклама

У ФСС нагадують, що підставою для призначення матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до частини третьої ст. 30 Закону №1105-ХІV рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві. Комісія не тільки контролює правильність нарахування і своєчасність виплат, а й також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі листка непрацездатності, заповнення всіх необхідних граф документа, наявність виправлень.   

Допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

  • у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею кримінального правопорушення;

  • у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;

  • за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

  • за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

  • у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного спяніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу.

Порядок заповнення листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом МОЗ України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Комісія із соціального страхування має право повернути листок непрацездатності на доопрацювання у заклади охорони здоров`я, якщо той був виданий з порушеннями діючих інструкцій.

Найбільш поширені порушення при заповненні листків непрацездатності:

  • вказується скорочена назва підприємства та не заповнюється його адреса;

  • не підкреслюється слово «первинний» або «продовження»;

  • не підкреслюється причина непрацездатності;

  • не вказується режим (стаціонарний, амбулаторний тощо);

  • у разі помилок в тексті запис «Виправленому вірити» часто не завірений підписом лікуючого лікаря або відсутня печатка закладу охорони здоров`я «Для листків непрацездатності»;

  • немає підпису завідувача відділення якщо тимчасова непрацездатність триває понад 10 календарних днів при амбулаторному лікуванні.

Моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників. Будьте в курсі бізнес-зв'язків ваших колег та контролюйте боргові зобов'язання і критичні зміни в діяльності бізнес-партнерів за допомогою нового інструменту - рольове місце HR в системі LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, зокрема для роботи віддалено. Рішення для HR-менеджера - це набір інструментів для моніторингу трудового законодавства, з усіма новаціями і експертними коментарями, а також модуль системи аналітики медіа-простору Semantrum для відстежування згадок бренду і відгуків про компанію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини