Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмовили в реєстрації податкової накладної: як оскаржити

Реклама

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, як оскажити рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Відповідно до п. 56.1 ст. 56 Податкового кодексу рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Строк оскарження в судовому порядку рішення контролюючого органу про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) становить 1095 днів із дня отримання такого рішення, якщо до подання позовної заяви платником не проводилася процедура адміністративного оскарження.

Якщо платник скористався своїм правом на адміністративне оскарження, то рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН оскаржуються в судовому порядку в такі строки:

а) тримісячний строк - за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийнято та вручено платнику податків у строки, встановлені Податковим кодексом. При цьому такий строк обчислюється з дня вручення платнику рішення за результатами розгляду його скарги на рішення контролюючого органу;

б) шестимісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги не було прийнято та/або вручено платнику податків у строки, встановлені ПК. При цьому такий строк обчислюється з дня звернення платника до контролюючого органу із відповідною скаргою на його рішення.

Оскарження рішень про блокування ПН/РК

Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у ЄРПН приймають комісії з питань зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН головних управлінь ДПС в областях, м. Києві й Офісу великих платників податків ДПС (далі - комісії регіонального рівня).

Такі Рішення платники ПДВ мають право оскаржити в адміністративному чи судовому порядку (п. 56.1 ПК, п. 13 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну України від 12.12.2019 р. № 520, далі - Порядок № 520).

Щодо адміністративного оскарження

Процедуру адміноскарження описано в Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Слід зауважити, що рішення про блокування ПН/РК, які вже були оскаржені у суді, не можна оскаржувати в адміністративному порядку (п. 4 Порядку розгляду скарг).

Скаргу на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Скарга) подають до комісії центрального рівня (комісія з питань зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН ДПС).

Скаргу можна подати в 10-денний строк. Причому рахують тільки робочі дні, а відлік такого строку розпочинають із наступного дня після набрання чинності рішенням про блокування ПН/РК (п. 3 Порядку розгляду скарг).

До того ж якщо останній день строку припадає на вихідний, неробочий або святковий день, останнім днем такого строку вважають перший робочий день, що настає за вихідним, неробочим або святковим днем (п. 56.13 ПК).

Строк подання Скарги може бути подовжений за правилами та на підставах, визначених п. 102.6 ПК.

Нагадаємо, що згідно з п. 102.6 ПК граничні строки для подання, зокрема, заяв про перегляд рішень контролюючих органів підлягають подовженню керівником (його заступником або вповноваженою особою) за письмовим запитом платника податків, якщо такий платник податків протягом зазначених строків:

- перебував за межами України;

- перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;

- перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;

- мав обмежену свободу пересування у зв'язку з ув'язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;

- був визнаний за рішенням суду безвісти відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законом.

Платник ПДВ подає Скаргу на рішення про блокування ПН/РК лише в електронній формі засобами електронного зв'язку (п. 5 Порядку розгляду скарг). Форму Скарги визначено в додатку 1 до Порядку розгляду скарг. Її електронна форма - (J/F1313203).

Рецепт легкої звітності - сервіс Liga:REPORT для ФОП. У ньому містяться всі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірка заборгованості перед державою. Новинка місяця - онлайн-книга обліку доходів. Придбати за найнижчою ціною

Щоб завжди звітуватися без помилок, вести облік доходів онлайн, тримати руку на пульсі змін законодавства і працювати з перевіреними контрагентами рекомендуємо комплексне рішення LIGA360:Підприємець від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини