Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист бізнесу від реєстраційного рейдерства: рекомендації Мін'юсту

Реклама

Експерти Офісу протидії рейдерству нагадують, як представникам бізнесу убезпечитися від «реєстраційного» рейдерства.

Заволодіння корпоративними правами чи активами юридичної особи відбувається, як правило, шляхом внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань (ЄДР) щодо двох позицій: зміни керівника юридичної особи або складу учасників/засновників.

Щоб убезпечити вашу нерухомість та бізнес від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

З метою захисту юридичної особи (особливо, коли йдеться про такі організаційні форми, як ТОВ чи ТДВ) від будь-яких незаконних посягань фахівці радять передбачити в статуті підприємства низку запобіжників, які мінімізують ризики «реєстраційної» рейдерської атаки:

  • встановити умову про те, що окремі рішення загальних зборів, наприклад, щодо зміни керівника підприємства, мають підписуватися всіма присутніми учасниками (засновниками), а не тільки головою і секретарем чи головуючим на зборах. Крім того, можна підняти «планку більшості» для прийняття такого рішення: прописати в статуті, що рішення щодо зміни керівника юридичної особи приймається не «простою більшістю», як це передбачено в профільному законодавстві, а одностайно - всіма учасниками товариства, або переважною більшістю їх голосів;

  • прописати, що голова та секретар загальних зборів мають обиратися із числа учасників (засновників) товариства;

  • встановити статутні обмеження для представницьких функцій керівника і внести відповідні відомості до ЄДР. Особливо важливо це зробити для директорів підприємств, які працюють в аграрній сфері і мають великий земельний банк. У цьому випадку експерти радять передбачити обмеження для директора, скажімо, на розірвання договорів оренди земельних ділянок. Крім того, можна встановити статутне «табу» на видачу директору довіреностей з тих чи інших питань;

  • прописати в статуті умову про необхідність нотаріального посвідчення окремого виду договорів (наприклад, оренди земельних ділянок);

  • передбачити в статуті ТОВ чи ТДВ наступну конструкцію: «відчуження частки в статутному капіталі відбувається на підставі нотаріально посвідченого договору, невід'ємною частиною якого є акт приймання-передачі частки в статутному капіталі, що подається для державної реєстрації». У цьому випадку державна реєстрації зміни складу учасників юридичної особи у зв'язку із відчуженням частки відбуватиметься на підставі акта приймання-передачі частки в статутному капіталі, який міститиме посилання на нотаріально посвідчений договір. Це, за словами фахівців, максимально убезпечить від підробки документів і протиправного заволодіння часткою в статутному капіталі юридичної особи.

Запрошуємо на вебінар "Захист бізнесу під час карантину: як долати нові виклики". Дізнавайтеся, як організувати захист активів компанії, як карантин вплинув на активність правоохоронних органів та як не стати жертвою рейдерських захоплень.

Читайте також: Які системи контролю впроваджувати на підприємстві, щоб не втратити бізнес

Рекомендуємо рішення для корпоративної безпеки LIGA360: СПЕЦІАЛІСТ З БЕЗПЕКИ. Обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів в єдиному робочому місці для спеціалістів служби безпеки. Перевірка даних контрагентів: код ЄДРПОУ, засновники і бенефіціари, основний вид діяльності, керівники; можливість поділитися з колегами об'єктом моніторингу та автоматичні сповіщення про важливі зміни в діяльності контрагентів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини