Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, що територіальна громада не може бути зареєстрована як юрособа

Реклама

Визнання за територіальною громадою правоздатності в силу прямої норми Цивільного кодексу виключає необхідність одержання такого статусу через державну реєстрацію її як юридичної особи.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 7 жовтня 2020 року у справі № 362/2592/17.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Обставини справи

Позивач просила зобов'язати РДА здійснити державну реєстрацію юридичної особи публічного права - Дослідницької селищної територіальної громади.

Позиція ВС

Позивачка звернулася до державного реєстратора із документами для реєстрації Дослідницької селищної територіальної громади як юридичної особи публічного права.

Абзацом третім частини другої статті 81 ЦК передбачено, що юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

Порядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права встановлюються Конституцією України та законом (абзац другий частини третьої статті 81 ЦК).

Територіальна громада не може набути правовий статус юридичної особи публічного права, а відтак, державним реєстратором прийнято законне рішення про відмову у державній реєстрації Дослідницької селищної територіальної громади як юридичної особи.

З цих підстав, Верховний Суд відхиляє доводи касаційної скарги щодо ефективного способу захисту порушених прав територіальної громади шляхом зобов'язання державного реєстратора зареєструвати територіальну громаду.

За таких обставин, суди першої та апеляційної інстанцій не мали підстав задовольняти частково позов та визнавати протиправним рішення відповідача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини