Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто отримає 8000 грн і податкові канікули: президентські проекти

Реклама

До Верховної Ради надійшли два президентських законопроекти № 4429 та № 4430 про соціальну підтримку громадян та бізнесу на період протиепідемічних заходів.

Законопроектом № 4429 пропонується:

1. Виплата одноразової матеріальної допомоги працівникам, які можуть втратити частину заробітної плати чи доходу, суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць, а також одноразової компенсації суб'єктам господарювання витрат, понесених за сплату ЕСВ:

  • працівники зможуть отримати допомогу у розмірі 8000 гривень. Право на таку виплату отримають працівники суб'єктів господарювання та ФОПи, основний вид економічної діяльності яких заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року із визначених Переліком видів економічної діяльності (перелік КВЕД, які мають право на допомогу затвердить Кабмін). Працівники не зможуть отримати матеріальну допомогу, якщо їх роботодавець не нарахував ЄСВ за третій квартал 2020 року, не можуть також претендувати на допомогу сумісники та працівники з середньою зарплатою понад 30 тис. грн на місяць. ФОПи не отримають допомогу, якщо їх державна реєстрація становить менше трьох місяців, якщо вони одночасно є найманими працівниками та підприємницька діяльність яких припинена.

Щоб отримати виплату потрібно буде подати заяву в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Якщо інформація, вказана у заяві, виявиться недостовірною, суму одноразової матеріальної допомоги доведеться повернути у подвійному розмірі.

  • одноразова матеріальна допомога суб'єктам господарювання. Підприємства, які вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, за їх зверненням можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам. Розмір такої одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 гривень на одного працівника. Одноразова матеріальна допомога не надається за найманих працівників, які на дату звернення працюють у роботодавця та за яких сплачено ЄСВ менше ніж усі місяці третього кварталу 2020 року та сумісникам. Також допомогу не отримають підприємства період державної реєстрації яких становить менше трьох місяців, які вже отримують допомогу по частковому безробіттю та діяльність яких припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Нагадаємо, Мінцифри раніше повідомило про шість категорій КВЕД, які зможуть претендувати на отримання допомоги

  • одноразова компенсація ЄСВ суб'єктам господарювання. Суб'єкти господарювання мають право на отримання одноразової компенсації, у разі якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку видів економічної діяльності (який згодом затвердить Кабмін). Сума одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплачених сум єдиного внеску за десять місяців, що передували набранню чинності цим Законом. Одноразова компенсація не надається, якщо у суб'єкта господарювання є заборгованість зі сплати єдиного внеску.

Також пропонується включати до страхового стажу особи період, протягом якого працівник отримує допомогу по частковому безробіттю.

Для недопущення зниження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій ФОПам та самозайнятим особам нададуть можливість здійснити доплати до розміру мінімального страхового внеску за місяці часткового зменшення доходу на період карантину. Тобто підприємцям, яким обмежили роботу під час карантину, зарахують цей період до страхового стажу, але за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. У разі якщо зазначену доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожен відповідний місяць, як частка суми фактично сплачених внесків та мінімального страхового внеску.

2. Протягом строку дії карантину та протягом шести місяців після його закінчення забезпечити можливість одержання державної підтримки суб'єктами малого і середнього підприємництва сфери громадського харчування. Йдеться про продовження дії ліцензії на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення. До них також не застосовуватимуть норму щодо призупинення дії та анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії;

3. Для суб'єктів господарювання, робота яких була тимчасово зупинена продовжити на період дії карантину та обмежувальних заходів і протягом одного місяця з дня його/їх закінчення дію договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких закінчується у період дії карантину або обмежувальних заходів;

4. Скасувати стягнення орендної плати за договорами оренди державного і комунального майна у період дії карантину або обмежувальних заходів для суб'єктів господарювання, діяльність яких була заборонена у зазначений період.

Законопроект № 4430 передбачає зміни до Податкового кодексу:

  • списати податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 01.11.2020. На списані відповідно до цього пункту суми не застосовуються штрафні санкції, не нараховується пеня. Списання податкового боргу згідно з цим пунктом є підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів.

  • відстрочити до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 гривень;

  • списати пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців;

  • збільшити поріг обсягу податкового боргу для застосування заходів щодо його стягнення до 3060 гривень;

  • віднести до функцій контролюючих органів формування Реєстру набувачів одноразової компенсації суб'єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за найманих осіб, та здійснення розрахунку розмірів сум таких компенсацій для їх виплати суб'єктам господарювання ? юридичним особам;

  • не оподатковувати ПДФО та податком на прибуток підприємств доходи (матеріальну допомогу, компенсації), отримані відповідно до Закону України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (проект № 4429);

  • звільнити платників єдиного податку першої групи від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень - травень 2021 року;

  • звільнити від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку першої групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе, та визначити, що такі періоди включаються до страхового стажу.

Слідкуйте за законодавчими ініціативами та нововведеннями, які можуть вплинути на ваш бізнес за допомогою комплексного рішення LIGA360 для підприємцівLIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ автоматично сповіщатиме про всі актуальні для вас оновлення законодавства, допоможе безпомилково формувати звітність до держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів.

Зверніть увагу! У ДПС відповіли, хто з 1 січня повинен буде застосовувати РРО

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини