Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Реформа ЖКГ: Рада розблоковувала процедуру переходу на нові договори з комунальниками

Реклама

Депутати прийняли Закон про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг (законопроект № 2458), яким планують врегулювати питання перехідного періоду, що виникають у зв'язку із введенням в дію Закону про житлово-комунальні послуги та необхідністю прийняття співвласниками усіх багатоквартирних будинків (незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком) рішень про моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу).

Так, у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Договори про надання комунальних послуг мають бути укладені протягом двох місяців з дня набрання чинності затверджених Кабміном типових публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

Відмова від укладення договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє споживача від обов'язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

У багатоквартирних будинках, у яких станом на 1 січня 2021 року не створено ОСББ, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку, виконавчий орган місцевої ради зобов'язаний оголосити і провести такий конкурс до 1 травня 2021 року (дату вже переносили через карантин).

Також з'явиться електронний реєстр багатоквартирних будинків, порядок ведення якого затвердить Кабмін. Уряд ще має затвердити порядок зберігання технічної та іншої документації на багатоквартирні будинки та їх прибудинкові території, а також примірників рішень (протоколів) загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків.

У Законі згадали і про прибудинкову територію у контексті формування тарифу на житлово-комунальні послуги. Тепер у разі якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, прибирання та інші послуги з обслуговування території навколо такого багатоквартирного будинку можуть бути включені до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території (у тому числі при визначенні управителя на конкурсних засадах) виключно за згодою споживачів із визначенням на договірних засадах та погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати. Це положення вводиться в дію з 1 січня 2023 року.

Крім того, Закон передбачає відтермінування до 1 серпня 2022 оснащення будинків вузлами комерційного обліку теплової енергії, гарячої чи питної води операторами мереж.

Нагадаємо, цим проектом раніше пропонувалося змінити порядок доступу до житла або іншого об'єкту нерухомого майна споживачів, дозволивши для обмеження (припинення) надання комунальної послуги здійснювати доступ до житла, іншого об'єкту нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ). Але цю норму виключили з проекту до другого читання.

Детальніше про те, що це за договори і навіщо їх укладати ми писали раніше

Перевірити забудовника перед купівлею квартири можна з допомогою сервісу CONTR AGENT

В період кризи важливо стежити за діяльністю ваших конкурентів і партнерів. Бізнес-розвідка - це інструмент екосистеми LIGA360 для отримання інформації про конкурентів, партнерів, постачальників в розрізі змін в держреєстрах, бенефіціарів, керівників, виграних тендерів і судових рішень. Тримаєте руку на пульсі змін 24/7 із смартфону або комп'ютера разом з LIGA360. Замовте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини