Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Новий Закон про ЖКГ: 5 важливих змін

Реклама

4 грудня Верховна Рада ухвалила Закон (законопроект № 2458), який захистить інтереси споживачів та покращить роботу виконавців комунальних послуг.

Про це повідомляють у прес-службі Міністерства розвитку громад та територій України.

Для споживачів, зокрема, Закон передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг, зменшення кількості платежів у платіжках, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж в будинках та дозволить співвласникам багатоквартирних будинків отримати у користування чи власність земельні ділянки, на яких розташовані будинки.

П'ять ключових змін передбачених Законом

1. Суттєво спрощується порядок укладення договорів в сфері комунальних послуг

Через публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори. Це дозволить зменшити фінансові витрати та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.

2. Платіжка за комунальні послуги стане більш зрозумілою

За вимогами чинного законодавства плата, наприклад, виконавцю послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, може складатися із 9 платежів, за кожен з яких банки беруть комісію за обслуговування.

3. Відтепер кількість платежів буде оптимізована

Для публічного договору приєднання - це буде 3 платежі:

По теплу:

1) Плата за послугу з постачання теплової енергії,

2) Плата за послугу з постачання гарячої води,

3) Плата за абонентське обслуговування.

По воді:

1) Плата за послугу з централізованого водопостачання ,

2) Плата за послугу з централізованого водовідведення,

3) Плата за абонентське обслуговування.

4. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках

Протягом тривалого часу на законодавчому рівні це питання не вирішувалось. Обслуговування мереж у багатьох випадках з 2015 року не здійснювалося. Це питання безпеки мешканців багатоквартирних будинків. Отже, Закон чітко встановлює умови технічного обслуговування, а також визначає відповідальним за його проведення оператора газорозподільних систем або іншого суб'єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт.

5. Завершення обладнання будинків лічильниками тепла та води

З 2017 року в Україні діє Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який передбачає 100% облік комунальних послуг. Наразі в Україні житлові будівлі оснащенні прибудинковими лічильниками теплової енергії на 81,7%, гарячої води на 17,3%, питної води на 75,6%. Закон визначає джерело фінансування витрат зі встановлення лічильників через інвестиційні програми підприємств тепло- і водопостачання та надає додатковий час підприємствам для оснащення будівель лічильниками до 1 серпня 2022. Після цієї дати за невстановлення лічильників підприємство штрафуватимуть.

Також Закон визначає, що у разі невизначення співвласниками багатоквартирних будинків із формою управління будинком до 1 січня 2021 року, органи місцевого самоврядування 1 травня 2021 року мають провести конкурси з призначення управителів.

Перевірити забудовника перед купівлею квартири можна з допомогою сервісу CONTR AGENT

В період кризи важливо стежити за діяльністю ваших конкурентів і партнерів. Бізнес-розвідка - це інструмент екосистеми LIGA360 для отримання інформації про конкурентів, партнерів, постачальників в розрізі змін в держреєстрах, бенефіціарів, керівників, виграних тендерів і судових рішень. Тримаєте руку на пульсі змін 24/7 із смартфону або комп'ютера разом з LIGA360. Замовте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини