Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи несе менеджер зі збуту матеріальну відповідальність за нестачу: позиція ВС

Реклама

Зазначення в посадовій інструкції, що посада пов'язана з повною матеріальною відповідальністю, саме по собі не доводить факту укладення з таким працівником договору про повну матеріальну відповідальність.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 11 листопада 2020 року у справі № 333/7160/17.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Обставини справи

ТОВ звернулось до відповідача (який працював на посаді менеджера зі збуту) з позовом до суду, у якому просило стягнути з відповідача непогашену частину матеріальної шкоди, завданої працівником під час виконання трудових обов'язків, у розмірі 254 579,91 грн (недостачу).

Позиція ВС

ВС вирішив, що зазначення в посадовій інструкції про те, що посада відноситься до сфери застосування повної матеріальної відповідальності саме по собі не доводить факт укладення договору з таким працівником договору про повну матеріальну відповідальність.

Згідно наявної в матеріалах справи посадової інструкції менеджера зі збуту до функціональних обов'язків менеджера входили і інші обов'язки, не пов'язані з пересуванням матеріальних цінностей, зокрема робота з клієнтами: оперативне реагування на претензії клієнта по кількості та якості доставленого товару згідно договору поставки/купівлі-продажу; виявлення причин порушення умов договорів, вживання заходів по їх усуненню та попередження цих причин; за звітний період відвідування всіх торгових точок (активних та потенціальних) на підзвітній йому території; ведення постійного пошуку нових клієнтів та укладення з ними договору поставки/купівлі-продажу; консультація клієнтів тощо, також приймання участі у проведенні рекламних акцій та інших маркетингових заходах.

Договір про повну матеріальну відповідальність, укладений з відповідачем на посаді експедитора, не може розповсюджуватись і на посаду менеджера зі збуту, яка відсутня в Переліку посад і робіт, з якими можливе укладення договору про повну матеріальну відповідальність.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини