Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці відповіли, які додаткові соціальні гарантії мають працівники з дітьми

Реклама

У Держпраці зазначають, що жінки та особи, які доглядають за дітьми, мають чимало соціальних гарантій.

Якщо ви вагітні чи маєте дітей до трьох років, за законом ви не повинні працювати вночі, у надурочні години, вихідні чи їздити у відрядження. За необхідності вас мають перевести на більш легку і безпечну роботу, знизити норму виробітку зі збереженням середньої зарплати.

Жінкам при надії надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами на 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (70 днів у разі народження двох і більше дітей чи ускладнення під час пологів). Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 - до пологів та 90 - після пологів).

Ви можете взяти трирічну відпустку для догляду за дитиною. А потім за потреби подовжити її до досягнення дитиною шестирічного віку, але без збереження заробітної плати. Такі самі відпустки можуть взяти батько, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною.

Відпустка для догляду за дитиною зараховується до стажу роботи. У цей період ви можете працювати неповний робочий час або вдома.

Жінки, пам'ятайте: роботодавець не може з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів з дітьми віком до трьох років, одиноких матерів з дитиною віком до чотирнадцяти років або дитиною з інвалідністю. Навіть при повній ліквідації підприємства вас мають працевлаштувати.

Стежте за законодавчими ініціативами і нововведеннями, які можуть вплинути на ваш бізнес з допомогою комплексного рішення LIGA360 для підприємцівLIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ автоматично сповіщатиме про усі актуальні для вас оновлення законодавства, допоможе безпомилково формувати звітність для держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів.

Не пропустіть зимові знижки на інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для бізнесу від ЛІГА:ЗАКОН! Обирайте сьогодні зі знижкою 30%

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини