Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земельна реформа: що очікувати у 2021 році

Реклама

1 липня 2021 року набирає чинності Закон про відкриття ринку землі, на який багато хто чекав майже двадцять років. Однак, думки щодо його доцільності розділились, а суперечки не вщухають і досі.

Нагадаємо, що до набрання чинності законом, в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що означає заборону будь-якого відчуження таких земель. Однак, не є забороненим користуватись землею на умовах довгострокової оренди, емфітевзису, заповіту, застави, доручення, зміни цільового призначення ділянки, судового відчуження через борги, тощо.

Що чекати після відкриття ринку землі?

Суб'єкти, які зможуть набувати право власності на сільськогосподарські земельні ділянки.

Закон передбачає, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть:

  • громадяни України;

  • юридичні особи України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;

  • територіальні громади;

  • держава;

  • банк (лише в порядку звернення стягнення на земельні ділянки як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності).

Захищайте свою землю від рейдерського захоплення. Для цього можна скористатися сервісом SMS-маяк, який повідомляє не тільки про зміни, які сталися, а й про спроби внести такі зміни до реєстру

Етапи реалізації відкриття ринку землі.

Введення змін буде поступовим і передбачає декілька етапів. Однак, законодавцем ще не визначені конкретних дат щодо всіх запланованих змін. Нижче наведені дати запланованих змін:

І етап: 01 липня 2021 року - землі сільськогосподарського призначення зможуть набути тільки фізичні особи, що є громадянами України. Важливо: максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством - 100 га на людину.

ІІ етап: 01 січня 2024 року- крім фізичних осіб, право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особиУ випадку якщо вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками  яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Важливо: максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством - 10 тис. га.

Продовження матеріалу читайте за посиланням

Старт земельної реформи, активізація рейдерства та законодавчі зміни потребують постійної роботи на випередження неочікуваних наслідків. ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплексний інструмент LIGA360 для агробізнесу, який дає змогу керівнику, юристу та всій команді бути на крок попереду зовнішніх загроз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини