Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РРО в 2021 році: що таке е-чек, як відправити Z-звіт та інші відповіді на питання

Реклама

Андрій Вегера, начальник відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Львівській області, відповів на питання платників податків щодо застосування РРО у 2021 році.

Я надаю медичні послуги. Чи необхідно застосовувати РРО?

З 1 січня 2021 року РРО та/або ПРРО обов'язково застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Використання РРО підприємцями єдиного податку, окрім наведеного переліку, відтерміновано до 1 січня 2022 року.

Багато суперечок виникає щодо питання застосування РРО підприємцями на ринку

Відповідно до нових норм діючого законодавства, платники єдиного податку, що належать до І групи, РРО у своїй діяльності не застосовують.

Електронний чек чи паперовий? В чому різниця?

Окрім програмного РРО запроваджено ще одне нове поняття - це поняття “е-чек”. Це означає, що замість та/або разом з паперовим чеком, можна видавати електронний чек, який покупець може отримати СМС-повідомленням на свій мобільний чи на е-mail, а також у вигляді QR-коду, який потрібно просто відсканувати своїм смартфоном.

Як формується Z-звіт під час роботи з ПРРО

Фіскальний звітний чек, він же Z-звіт, створюється програмним РРО щодня. Він може бути електронним або паперовим, але в будь-якому випадку повинен бути зареєстрованим на фіскальному сервері ДПС.

Зараз власники класичних касових апаратів створюють такі звіти вручну. Однак, у програмних РРО формування та відправка Z-звіту відбувається абсолютно автоматично, що значно спрощує життя бізнесу.

Чи дорогі програмні РРО

ПРРО - це програмний продукт, який надається безкоштовно.

Чи запроваджується нова звітність

Будь-якої нової звітності щодо застосування РРО не запроваджується: ні для програмних РРО, ні для класичних РРО. Але під термін «звітність» підпадають «фіскальні звітні чеки», так звані Z-звіти.

Подати звітність без помилок та вчасно допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому все, що потрібно підприємцю - усі актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬОзнайомитися з пропозицією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини