Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковуються доходи від продажу с/г продукції та надання земельних ділянок в оренду

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що подавати декларації про майновий стан і доходи повинні громадяни, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПК).

Також обов'язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів мають фізичні особи - орендодавці у разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб'єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПК).

Відповідно до вимог ПК доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Враховуючи зазначене, громадянам, які отримали дохід від обробітку власних земельних паїв площею понад 2 гектари необхідно у термін до 1 травня 2021 року подати податкову декларацію до державної податкової інспекції за місцем реєстрації.

На сьогодні громадяни мають можливість подати декларацію про майновий стан і доходи не відвідуючи податкову інспекцію, а скориставшись електронним сервісом ДПС - Е-кабінетом. У разі подання декларації в електронній формі з використанням електронного підпису необхідно здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. При цьому, як і раніше декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення - не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, і звичайно подати до контролюючого органу особисто або уповноваженою на це особою.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов'язання платники податку зобов'язані до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ст. 179 ПК).

Щоб убезпечити вашу нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини