Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін розробив нову типову форму обліку доходів і витрат для підприємців

Реклама

З 1 січня 2021 в Україні змінився порядок ведення обліку доходів і витрат ФОП.

Зокрема, ФОП-єдинники можуть вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді, а ФОП на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Типову форму такого обліку визначає Міністерство фінансів, а до моменту затвердження нової форми залишається чинною діюча Книга обліку доходів і витрат.

5 лютого Мінфін оприлюднив до обговорення проект наказу про затвердження типової форми та Порядку її ведення. Зауваження та пропозиції до проекта можна подавати до 5 березня за адресою infomf@minfin.gov.ua

У типовій формі враховано наявність обов'язкових відомостей, визначених у статтях 177 та 178 ПКУ, а також пропонується забезпечити реалізацію окремих положень Кодексу для фізичних осіб - підприємців у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі.

Водночас норми проекту наказу не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, окрім виконання вимог Кодексу. У разі прийняття рішення фізичною особою - підприємцем вести облік за типовою формою на паперових носіях відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

Облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді.

У разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа зобов'язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Спробуйте вже зараз почати користуватися онлайн-версією Книги обліку з Liga:REPORT для ФОП. Сервіс містить усі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірку заборгованості перед державою. Придбати за найнижчою ціною

Захистіть свій бізнес під час карантину. Тримайте критично важливі новини в смартфоні з Liga360. Залучіть команду до обговорення профільних тем, спільного пошуку бізнес-ризиків та можливостей. Будьте в курсі усіх інфоприводів і законодавчих змін. Щоб оцінити усі переваги Liga360, придбайте доступ сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини